Linkovi

Predsednik SAD Džordž Buš ocenjuje da bi povlačenje iz Iraka izazvalo katastrofu


Predsednik Džordž Buš smatra da bi povlačenje američkih snaga iz Iraka samo dovelo do novog nasilja. Američki predsednik a priori odbacuje svaku kongresnu rezoluciju koja bi predstavljala protivljenje njegovoj odluci da pošalje dodatne trupe u Irak.

Predsednik Buš kaže da zakonodavci koji ne veruju da SAD mogu da uspeju u Iraku i koji se zalažu za povlačenje snaga zagovaraju katastrofalan kurs.

“Opcija za koju se neki u Kongresu zalažu jeste povlačenje iz Bagdada, drugim rečima dizanje ruke od sukoba koje će da se nastavi. Neki smatraju da mi uopšte ne bi trebalo da budemo tamo. I u jednom i drugom slučaju stvorio bi se haos i nastavilo nasilje što bi nam otežalo da imamo saveznika u ratu protiv terora, a našim neprijateljima pomoglo da šire mržnju.”

U intervjuu TV mreži C-Span predsednik Buš je zdušno pokušao da uveri Amerikance da je njegova strategija, koja predvidja slanje preko 20 hiljada dodatnih vojnika u Irak, najbolje rešenje. Neki članovi njegove Republikanske stranke pridružili su se demokratama u Kongresu i protive se predsednikovom planu. Zvaničnici Bele kuće ukazuju da bi takav kurs mogao negativno da se odrazi na moral američkih vojnika i podstakne one koji izazivaju nasilje u Iraku. Prema anketi javnog mnjenja koju je danas sprovela TV mreža CBS, preko dve trećine Amerikanaca ne odobrava način na koji predsednik prilazi ratu u Iraku -- 72% odsto Amerikanaca veruje da su američka nastojanja da se uspostavi stabilnost u Iraku donekle ili sasvim neuspešna. A predsednik Buš tvrdi -- kao i od samog početka rata pre skoro 4 godine -- da je pobeda u tom ratu od suštinskog značaja za bezbednost SAD.

“Ako zakažemo, raste verovatnoća da će oni doći ovde da ubijaju Amerikance. Drugim rečima, neuspeh u Iraku bi ohrabrio neprijatelja koji nam je već u prošlosti naneo zlo i koji želi da to ponovo učini.”

Predsednik Buš smatra da će se rat u Iraku nastaviti i nakon što se završi njegov mandat u Beloj kući. Ali, kada sledeći američki predsednik bude preuzeo dužnost u januaru 2009. u Iraku bi trebalo da je ostvaren jasan napredak, smatra Buš.

“Biće nasilja. Biće kriminala. Ali, postaće to zemlja u kojoj su snage bezbednosti bolje opremljene i sposobnije da se bore protiv ekstremista.”

Predsednik Buš ukazuje da će sledeći američki predsednik biti svedok većeg jedinstva iračkog društva i političkog procesa koji će voditi izmirenju.

XS
SM
MD
LG