Linkovi

Medenica korigovala izjavu i saopštila suprotnu konstataciju


Nakon što je u petak pred tv kamerama izjavila da nema povjerenja u crnogorsko sudstvo i suočila se sa lavinom kritika, Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica korigovala raniju izjavu i saopštila suprotnu konstataciju.

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica rekla je da će tužiti pjesnika Jevrema Brkovića zbog tvrdnji da je ona, zajedno sa ocem i bratom, bila na hercegovačkom ratištu onda "kada bude imala povjerenje u sudstvo".

Uslijedile su brojne reakcije javnosti, političkih straaka i nevladinih organizacija, sa jedinstvenom ocjenom da ‘’ako Državni tužilac nema povjerenja u sudstvo, kakvu vjeru u pravdu može imati običan građanin’’?

Predsjednik Vrhovnog suda Crne Gore Ratko Vukotić rekao je da je neprijatno iznenaden izjavom Medenice i naglasio da je „njen istup izazvao ogorčenje sudija“, navodeći da Medenica neargumentovanim i neprimjerenim ocjenama neće doprinijeti povjerenju građana u institucije sistema.

No, javnost je bila ne malo iznenađena kada je Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica naknadno saopštila da ima puno povjerenje u sudstvo i ocijenila da je njena izjava o tome izvučena iz konteksta!

Ona je istakla da se ponašala krajnje strpljivo, vjerujući da će bar neko od njenih kritičara pokušati da sagleda cjelinu njenog doživljaja suda, ili da će bar koristiti cjelinu njene izjave.

No, naknadno pojašnjenje Medenice nije ubijedilo javnost jer je prvobitni stav o nepovjerenju u sudstvo izrekla sasvim ubjedljivo u veoma gledanom terminu jedne podgoričke privatne televizije.

Reagovala je i vladajuća Demokratska partija socijalista koja je ocijenila da je evidentno da u okviru pravosudnog sistema postoje određeni problemi, ali da očekuje da će novi ustav biti okvir za prevazilaženje tih slabosti.


XS
SM
MD
LG