Linkovi

Kafeterija «Starbaks» na naslovnim stranicama pekinških medija


Otkako je američki lanac prodavnica kafe otvorio kafeteriju u jednoj od najsvetijih i najposećenijih turističkih lokacija u Kini, mnogi Kinezi su počeli da postavljaju pitanje uticaja globalizacije. Kafeterija «Starbaks» u Zabranjenom gradu je stigla na naslovne stranice pekinških medija i pokrenula raspravu o uticaju kulture Zapada na kinesku tradiciju.

Paralelno sa rastom kineske ekonomije i pojavom srednjeg stalež, prehrambene korporacije sa Zapada dolaze da zarade na ovom novostečenom bogatstvu. “Mekdonalds”, “Kentaki frajd čiken”, “Hagen-dac” i “Sizler”, samo su neke od velikih američkih firmi koje pokušavaju da osvoje deo kineskog tržišta. Čak i lanac kafeterija “Starbaks”, stacioniran u Sjedinjenim Državama, vidi naciju koja inače obožava čaj, kao svoje potencijalno najveće tržište.

Međutim, lokacija ove male “Starbaksove” kafeterije je izazvala žučnu raspravu preko interneta – o koristi od stranih proizvoda u Kini... prevashodno zbog toga što se nalazi u Zabranjenom gradu, u srcu Pekinga. Taj istorijski kompleks se već dugo nalazi na spisku Svetske baštine, kao lokalitet koji mora da se štiti. Celu raspravu je započela TV ličnost Rui Čengang, na svom privatnom blogu. Rui tvrdi da dovođenje strane firme koja trguje kafom u taj kulturni spomenik predstavlja vređanje kineskog nasleđa.

“Zabranjeni grad je simbol kineskog kulturnog nasleđa. ‘Starbaks’ je simbol kulture nižeg srednjeg staleža na Zapadu. Potrebno je da prihvatimo svet, ali je isto tako potrebno da čuvamo svoj kulturni identitet. Postoji tanka linija između globalizacije i kontaminacije», piše na Ruijevom blogu.

Pola miliona ljudi je na istom blogu potpisalo peticiju za uklanjanje kafeterije. Sa time se po svemu sudeći saglašavaju mnogi stanovnici Pekinga.

“Ne volim što je ‘Starbaks’ u Zabranjenom gradu. Peking je sasvim poseban grad. Kultura Pekinga bi trebalo da se čuva i da bude večita. Naravno, neke promene su potrebne, ali otvaranje ‘Starbaksa’ u Zabranjenom gradu nije dobro”, kaže ovaj stariji Pekinžanin.

Ipak, ne misle svi isto...

“Peking sada postaje super grad. Potpuno prihvatam ovaj ‘Starbaks’ u Zabranjenom gradu», kaže ovaj predstavnik mlađeg naraštaja.

‘Starbaks’ okleva da razmotri ovaj spor i odbio je molbu za intervju. Firma kaže da uvažava duboki istorijski i kulturni značaj Zabranjenog grada i deluje u skladu sa tim. I dok milioni turista tumaraju kroz ovu viševekovnu palatu, sve što je novo se ipak ne smatra kaljanjem nacionalnih tradicija. Tu se prodaju torbe i suveniri, razne sitnice i lokalna hrana. Napravljen je čak i jedan košarkaški teren. Kina prolazi kroz velike promene. Neki smatraju da ih je previše i – prebrzo. Američka kafeterija u pekinškom Zabranjenom gradu je postala simbol takvih kineskih strepnji.

XS
SM
MD
LG