Linkovi

U Rimu otvorena za turiste još jedna arheološka znamenitost


Pre nekoliko dana, u Rimu je ponovo otvorena za turiste još jedna istorijska, odnosno arheološka znamenitost – uprkos tome što se arheolozi i konzervatori i dalje bore za očuvanje drevne imperijalne konstrukcije koju ugrožavaju – padavine i vlaga.

Manjim grupama, koje su ranije najavile dolazak, sada se dozvoljava da vide otprilike polovinu sekcija koje su bile otvorene pre nego što je voda od kiše prodrla u građevinu pre jedne gdine, oštetila freske i ugrozila bezbednost.

«Domus je bio zatvoren posle prodora vode koja je oštetila površinski sloj, tako da nam je savetovano da radikalno rešavamo izvor problema. Znači, spoljna izolacija od vode i serija intervencija u enterijeru, koja je upravo počela», kaže nadzornik radova Anđelo Botini, iz Rimskih arheoloških lokaliteta.

Restauracija rimske palate iz 1. veka će se nastaviti i tokom poseta, zbog čega je postavljena specijalna skela koja štiti posetioce od krhotina koje mogu da padnu sa tavanice. Veći radovi će se izvesti u istočnom krilu palate, koje će biti zatvoreno za javnost. Projekat za koji je obezbeđeno oko 5 miliona dolara, treba da se završi za dve godine. Neron je naredio izgradnju Zlatne palate, poznate i pod latinskim nazivom Domus Aurea, neposredno posle požara 64. godine naše ere, u kojem je izgoreo veći deo Rima.

Prvobitno je to bila raskošna palata koja je zauzimala trećinu površine antičkog Rima. Sastojala se od vila, veštaškog jezera, stotina soba, vrtova, a nazvana je po zlatnim listovima koji su pokrivali zidove i tavanice. Podovi su bili od poliranog belog mermera, u tavanicu su bili ugrađeni dragulji i detalji od slonovače. Neron je naredio da se tavanice pokriju mozaicima, a freske su oslikali najpoznatiji umetnici tog vremena.

Dragulji i slonovača su davno nestali, ali je i danas moguće videti komadiće mermernih podova i fragmente mozaika, stubova i skulptura. Trpezarija je imala centralnu kupolu sa otvorom za svetlost. Tokom čuvenih Neronovih zabava, robovi su pomoću specijalnog mehanizma otvarali tavanicu. Na samom ulazu je bila velika bronzana statua Nerona, koja je uništena. Posle Neronovog samoubistva, 68. godine naše ere, palata je sačuvana zahvaljujući imperatoru Trajanu, koji je zatrpao simbol Neronove megalomanije i iskoristio ga kao temelj za kompleks javnog kupatila.

Domus Aurea je bio nadahnuće za umetnike i odredište za naraštaje. Umetnici u doba renesanse su se konopcima spuštali u objekat, da bi videli freske, mozaike i ukrase. Međutim, otvori i prolazi koje su napravili, omogućili su i prodor vode i vlage, koja je oštetila dragocene ostatke ekstravagantne palate i izazvala konstruktivne probleme. Palata je restaurisana 18 godina, pre nego što je prvi put bila otvorena za javnost juna 1999. Nakratko je 2001. bila zatvorena za publiku - kada je otpao deo tavanice.


XS
SM
MD
LG