Linkovi

Veliki ulog u predstojećoj debati o predsednikovom planu za Irak


Debata o Iraku u američkom Kongresu ove nedelje seli se u Predstavnički dom. Zakonodavci će razmatrati neobavezujuću rezoluciju, koju su predložile demokrate i koja se protivi planu predsednika Buša o povećanju broja vojnika u Iraku.

Pošto je prethodno pažnja bila usredsređena na Senat, gde su neslaganja privremeno blokirala raspravu o tri rezolucije, koje kritikuju ili podržavaju predsednikov plan, fokus će sada biti na Predstavničko domu od 435 članova. Zakonodavci će tri dana govoriti u prilog ili protiv jednostavne rezolucije, kojom se izražava podrška američkim trupama, ali i ističe neslaganje sa odlukom predsednika Buša da pošalje dodatnu 21 hiljadu vojnika u Irak. Pitanje sa kojim se demokrate suočavaju jeste koliko republikanaca mogu da ubede da podrže tu meru, u kojoj se izričito izbegava da se povećanje broja vojnika nazove eskalacija. Objavljujući svoj plan, koji bi tokom tri dana mogao da obuhvati i do 12 sati svakodnevnih debata, demokrate su izrazile uverenje da će uspeti da dobiju republikansku podršku. Lider demokratskog kokusa u Predstavničkom domu, Ram Emanuel, prošle nedelje je rekao:

«Ovo je glasanje o podršci politici, koju je objavio predsednik. To dugujemo našim biračima. Predsednik je u svom govoru o Iraku u januaru od nas tražio temeljnu raspravu i mi ćemo je i imati».

Republikanski lideri koji pokušavaju da očuvaju jedinstvo u svojim redovima nazivaju rezoluciju političkim trikom. Džon Bejner, lider manjine u Predstavničkom domu, predviđa da će većina republikanaca podržati predsednika i dodaje da neobavezujuća mera neće imati uticaj na dalji tok predsednikovih težnji:

«Ne, jer je reč o beznačajnom političkom triku. Ukoliko stvarno žele nešto da urade, neka izađu sa rezolucijom koja ili podržava predsednika ili obustavlja finansiranje, a ne sa nekom neobavezujućom rezolucijom. Hajde da pričamo o nečemu stvarnom».

Bejner ipak priznaje da su republikanci skeptični da će američko-iračka ofanziva protiv pobunjenika u Bagdadu i provinciji al-Anbar uroditi plodom. S druge strane, lider većine u Predstavničkom domu, Steni Hojer, odbacuje Bejnerovu tvrdnju da rasprava neće imati nikakav značaj ukoliko doneta rezolucija ne bude obavezujuća po predsednika:

«Predstavnici koje je izabrao američki narod tri dana će oblikovati svoj pogled na to kako treba nastaviti i ja mislim da je važno da predsednik to čuje. Važno je da čitava zemlja to čuje i mi ćemo se pobrinuti da tako bude».

Kakav god bio ishod konačnog glasanja o demokratskoj rezoluciji, i alternativnoj meri, koju će možda ponuditi republikanci, demokrate već streme drugačijoj taktici, koja ima za cilj mnogo direktniji uticaj na predsednikova ovlašćenja, kada je u pitanju razmeštanje i finansiranje trupa. Odbori pod kontrolom demokrata podvrgnuće administrativni budžet intenzivnoj proveri, kao deo godišnje revizije odobrenih troškova za vojne operacije. Džon Murta, demokrata iz Pensilvanije i kritičar rata u Iraku, igraće odlučujuću ulogu kao predsednik ključnog podkomiteta za odobravanje vojnih troškova, koji će preispitivati zahtev Bele kuće za 93 milijarde dolara, na ime finansiranja rata u Iraku i Avganistanu:

«Proverićemo svaki cent koji bude potrošila američka vlada, kako na pretresima o dopunskim sredstvima za Irak, tako i na onim o opštim vojnim izdacima».

Tokom 2005. godine, tadašnji većinski republikanci odgovorili su na poziv kongresmena Murte za faznim povlačenjem ili preraspoređivanjem američkih trupa u Iraku, tako što su isforsirali sličnu raspravu o ratu u Iraku u Predstavničkom domu. Tada se rasplamsala žestoka retorička bitka oko republikanske rezolucije, čiji je cilj bio da se manjinske demokrate predstave kao antipatriote i kao neko ko ne podržava američke trupe. Mnoga od pitanja, koja su bila tema debate pre 15 meseci, završene odbacivanjem ubedljivom većinom od 403 prema 3 glasa protiv bilo kakvog iznenadnog povlačenja američkih snaga iz Iraka, po svemu sudeći ponovo će biti postavljena ove nedelje u Predstavničkom domu. Međutim, današnja rasprava dolazi u trenutku kada su uslovi u Iraku značajno pogoršani, i kada su Amerikanci ogorčeni po pitanju rata. Stoga je ulog za Kongres i administraciju značajno veći.


XS
SM
MD
LG