Linkovi

Računi za električnu energiju uslovili burne reakcije građana Crne Gore


Astronomski januarski računi za utrošenu električnu energiju uslovili su i danas burne reakcije građana Crne Gore. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nastavila je danas akciju potpisivanja zahtjeva kojim građani od Vlade traže da prilikom plaćanja struje imaju isti tretman kao Kombinat aluminijuma Podgorica.

Građani su pozvani da od ministra za ekonomski razvoj Branimira Gvozdenovića traže da i sa njima potpiše ugovore koji će im garantovati cijenu struje na nivou one koju plaća of šor kompanja Salamon enterprajzis (Salomon Enterprises) za električnu energiju isporučenu Kombinatu aluminijuma.

Vlada je Salamonu ugovorom o prodaji KAP-a garantovala nižu cijenu struje od one koju plaćaju građani i mala privreda.

Prema tom ugovoru, građani su prošle godine plaćali dvostruko veću cijenu kilovata struje od KAP-a, a mala privreda šest do sedam puta. U MANS-u očekuju da će kampanja pomoći crnogorskoj Elektroprivredi da se oslobodi ugovora o isporuci struje KAP-u, koji ugrožava njeno poslovanje:

‘’Pošto je nesporno da struje iz domaćih izvora ima više nego dovoljno da pokrije potrebe građana i male privrede, tražićemo da interes građana bude isključivi prioritet Vlade, a ne da oni snose teret plaćanja električne energije iz uvoza, kako bi se obezbijedio veći profit of šor kompaniji koja je vlasnik KAP-a’’, najavili su iz MANS-a.

Iako je bilo najavljeno da će se predstavnici resornih crnogorskih ministarstava danas sastati sa rukovodiocima Elektroprivrede Crne Gore, kako bi razmatrali mogućnost pomoći građanima u plaćanju visokih januarskih računa za struju, do tog susreta nije došlo.

Sa ministrom za ekonomski razvoj Branimirom Gvozdenovićem sastali su se predstavnici MANS-a i dostavili mu potpise građana i njihove zahtjeve.

“Tražili smo da se građanima garantuje da neće biti restrikcija i da će imati kontinuirano snabdijevanje električnom energijom. Zahtijevali smo da se januarski računi ponovo preračunaju, tako da građani plaćaju cijenu iz domaćih izvora, a da oni koji su ih platili da im to bude uračunato kao neka vrsta kredita za februar”, rekao je Milovac nakon sastanka.
U MANS-u su ocijenili da se građani, ukoliko nastave da plaćaju cijenu uvozne struje, gotovo svi mogu tretirati kao socijalni slučajevi.

Oni insistiraju da građani budu snabdijevani strujom iz domaćih izvora koju bi plaćali “po domaćoj cijeni” odnosno da oni ne snose teret prestrukturiranja Kombinata aluminijuma Podgorica i da na taj način ne doprinose većem profitu te kompanije.

MANS je danas nastavio u Podgorici akciju potpisivanja zahtjeva kojim građani od Vlade traže da prilikom plaćanja struje imaju isti tretman kao KAP, a u toku dana prikupljeno je više od hiljad u potpisa.

U međuvremenu, Vlada Crne Gore saopštila je da je saglasna da su januarski računi ozbiljan udar na budžet svih građana i smatra da je neophodno eliminisati oscilacije u njihovim iznosima, zbog čega će ovih dana intenzivno tražiti rješenje za uravnoteženje kompletnog sistema i kratkoročne mjere.

Za to vrijeme, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Crnoj Gori Harald Hiršhofer rekao je da Crna Gora treba što prije da uvede tržišne cijene struje za domaćinstva i preduzeća i obračuna se sa neracionalnostima u Elektroprivredi i neopravdanim gubicima električne energije.

XS
SM
MD
LG