Linkovi

Bela kuća ostaje pri tvrdnji da Iran šalje oružje u Irak


Bela kuća kaže da dokazi ukazuju na vezu izmedju Irana i oružja nadjenog u Iraku, dok iranski predsednik tvrdi da njegova zemlja ne podstiče konflikt u Iraku.

Portparol Bele kuće Toni Snou kaže da su dokazi čvrsti.

“Postoje dokazi da odredjene količine oružja prelaze granicu sa Irakom i da se oružje koristi za ubijanje Amerikanaca.”

Vojni zvaničnici su juče iza zatvorenih vrata pokazali dokaze novinarima u Bagdadu. Portparol Snou naglašava da najnovija otkrića podvlače zabrinutost predsednika Buša da Iran možda pokušava da izazove eskalaciju nasilja u Iraku. Prema njegovim rečeima, SAD su objavile da bi zaštitile svoje snage u Iraku, a ne u želji da opravdaju moguću vojnu akciju protiv Irana.

“Ne znam kako da budemo jasniji: ne spremamo se za rat protiv Irana već želimo da zaštitimo svoje ljudstvo. To ćemo uraditi i to nam je prioritet.”

Portparol Bele kuće je ukazao da su vojni organi utvrdili serijske brojeve na otkrivenom oružju u koje spadaju i razorne bombe koje su koštale života 170 savezničkih vojnika. Ti serijski brojevi ukazuju da oružje potiče iz Irana. Iranski predsednik Mahmud Ahmedinedžad je, odgovarajući preko prevodica, na pitanje o pomentim dokazima izjavio u intervjuu TV merži ABC da SAD pokušavaju da prebace krivicu za izostanak bezbednosti u Iraku na nekog drugog, i da će mir biti uspostavljen jedino ako se Amerikanci povuku iz Iraka.

“Izbegavamo bilo kakvu vrstu konflika i krvoprolića i žalosni kada do njih dodje. Protivimo se svakoj vrsti sukoba i smatramo da svetski problemi mogu da se reše dijalogom, logikom i prijateljstvom. Nema potrebe pribegavati sili.”

Zamoljen da prokomentariše želju Irana za mirom, predstavnik Bele kuće, Toni Snou, je uzvratio:

“To pokazuju na čudan način. Ako Iranci žele da rade na miru, onda treba da zaustave finansiranje Hezbolaha i drugih terorističkih organizacija u svetu.”

Snou je rekao da bi Amerika pozdravila da Iran postane snaga mira u regionu i da čeka da vidi da li će iranski predsednik sa reči preći na dela.

XS
SM
MD
LG