Linkovi

Finansijske nevolje se nastavljaju za automobilske kompanije


Takozvana “Velika trojka” iz Detroita – Dženeral Motors, Ford i Dajmler-Krajsler, objavila je velike gubitke za prošlu godinu. Uprkos tome, direktori Dženeral Motorsa i Forda smatraju da imaju razloga za optimizam.

Prošle godine Ford je poslovao sa najvećim gubitkom u svojoj istoriji - 12 milijardi 700 miliona dolara. Dženeral Motors je prošao nešto bolje. Najveći svetski proizvodjač automobila je izgubio milijrde dolara u protekle dve godine, ali očekuje mali profit u poslednjem kvartalu prošle godine. Direktori te dve kompanije ipak zvuče optimistično.

“Mislim da će vas neki naši autoimobili apsolutno oduševiti.”

“Ford je američka legenda. To je izvanredna marka.”

To je ipak marka koja gubi novac. Prošle godine, američki proizvodjači izgubili su 8 odsto američkog tržišta, dok su azijske i evropske firme osvojile dodatnih pet, odnosno tri procenta. Deo problema su rastući troškovi zdravstvene zaštite. Prošle godine američke auto kompanije potrošile su 12 milijardi dolara na zdravstvene beneficije svojih radnika - skoro deset puta više od stranih proizvodjača. Posledica je da američke kompanije zatvaraju neke od svojih fabrika i otpuštaju radnike dok strane kompanije grade nove fabrike i zapošljavaju nove radnike.

Da bi nastavio da se takmiči, kaže Alan Maleli, Ford je morao da smanji proizvodnju i pokušava da ostvari profit proizvodeći manje automobile.

“Potrošači se okreću manjim automobilima i manjim džipovima. Stoga moramo da se prilagodimo – da proizvodimo automobile koji su ekonomičniji i koje će potrošači želeti da kupe.”

Medjutim, izazov je da se američki potrošači ubede da je nova generacija američkih automobila pouzdanija i da je vredna cene. Analitičar Džon Kasesa kaže da velika trojka mora de deluje brzo pošto vreme ističe.

“Ovo je prekretnica za Detroit. To je poslednja šansa da se stvari isprave. Detroit je izgubio čutavu generaciju potrošača i biće potrebna još jedna generacija da bi povratio njihovo poverenje.”

Eksperti procenjuju da bi Tojota, koja je prošle godine prodala preko devet miliona automobila, mogla da potisne Dženeral Motors i ove godine postane najveći svetski proizvodjač.

Medjutim, Rik Vagoner, kaže da je to još otvoreno pitanje.

“Mnogi predvidjaju ishod, ali mi nastavljamo igru i videćemo ko će pobediti na kraju. Ukoliko pobedimo - sjajno. Ukoliko ne pobedimo, pokušaćemo ponovo.”

Vagoner kaže da Dženeral Motors očekuje da će, zahvaljujući novom privlačnom dizajnu i novim tehnologijama koje štede gorivo, prodati više automobila u Americi, kao i u Evropi i Kini.


XS
SM
MD
LG