Linkovi

Misterija ‘’Kaluđerski laz’’ tek ovih dana počinje da se rasvjetljava


Misterija ‘’Kaluđerski laz’’, kada je u vrijeme NATO intervencije u blizini Rožaja, na teritoriji Crne Gore, ubijen 21 civil albanske nacionalnosti, tek ovih dana počinje da se rasvjetljava.

Viši državni tužilac Rifat Hadrović podnio je istražnom sudiji bjelopoljskog Višeg suda zahtjev za pokretanje istrage protiv 12 bivših rezervista Podgoričkog korpusa zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Kaluđeskom lazu.

Kako prenose podgorički dnevni listovi osumnjičene su četiri, a optuženo je osam osoba, uglavnom sa područja opštine Berane.

Optuženi se terete da su na području rožajske opštine prema Kosovu ‘’za vrijeme oružanog sukoba između SR Jugoslavije i NATO koalicije’’, kršili međunarodna prava suprotna Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih lica.

Oni su, kako se navodi, nečovječno postupali prema civilima nesrpske, odnosno, pripadnicima albanske nacionalnosti koji nisu učestvovali u tim neprijateljstvima.

Predsjednik Crnogorskog komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava, advokat iz Rožaja Velija Murić, rekao je da su pripadnici Podgoričkog korpusa "od marta do juna 1999. godine, na području planine Hajle i rožajskih sela Besnik, Balotiće, Daciće, Gornji i Donji Bukelj i Kaluđerski laz, bez ikakvog povoda, motivisani isključivo nacionalističkim razlozima neodgovorno ubili 21 nevinog civila".

On je rekao da su na Hajli, 18. aprila, ubijene tri osobe albanske nacionalnosti, a istog dana u Kaluđerskom lazu bez ikakvog razloga pucano je iz mitraljeza i pušaka na kolonu u kojoj su bile 52 osobe.

"Žene, muškarci i djeca bili su u zbijegu koji se iz pravca Kule kretao prema Rožajama. Tada su ubijeno šest osoba albanske nacionalnosti", rekao je on.

Murić je naveo i imena osoba koje su ubijene u selima Gornji Bukelj i Giljevo polje, kao i onih koje su ranjene u Kaluđerskom lazu, kada je pucano na kolonu nenaoružanih civila.

XS
SM
MD
LG