Linkovi

UNMIK: Preminulo dvoje učesnika demonstracija u Prištini


Dve osobe koje su teško povredjene u sukobu demonstranata i policije u Prištini podlegle su povredama, saopštio je UNMIK. U protestu pokreta "Samopredeljenje" u Prištini protiv predloga specijalnog izaslanika UN za status Kosova Marti Ahtisarija i pregovaračkog tima Kosova, povredjene su 82 osobe, 75 civila i sedam policajca.

Kako se navodi u sapštenju UNMIK "demonstranti su ispred vladinih zgrada primorali policiju da preduzme odbrambene mere kako bi uspostavili red". Prištinski mediji su javili da su tri osobe koje su teško povredjene u protestu prebačene tokom noći iz prištinskog kliničkog centra u druge bolnice. Prištinski elektronski mediji javili su da je pojačano prisustvo policije i vojnika Kfora primetno na svim putevima i važnijim mestima na Kosovu.

Pregovarački tim Vlade Kosova ocenio je da su protestom u Prištini, "Albin Kurti i pripadnici pokreta 'Samopredeljenje' provocirali nasilje, i izazvali tenzije i nestabilnost, suprotno interesima Kosova". Predstavnik "Samopredeljenja" Glauk Konjufca je rekao da su, prema informacijama tog pokreta, tela dvojice demonstranata preminulih od povreda zadobijenih na demonstracijama dopremljena u mrtvačnicu u Prištini. Policija do sada nije saopštila imena umrlih. Lider pokreta 'Samopredeljenje' Albin Kurti je uhapšen nekoliko sati posle demonstracija, i još uvek se nalazi u pritvoru.


XS
SM
MD
LG