Linkovi

Brisel: Šefovi diplomatija Evropske unije sutra šalju poruku Srbiji


Šefovi diplomatija Evropske unije sutra će u Briselu nagovestiti da bi moglo doći do obnove pregovora o pridruživanju sa Srbijom ako nova proevropska srpska vlada političkim stavom i konkretnim merama dokaže rešenost da uspostavi punu saradnju s Haškim sudom.

Minstri EU bi trebalo da se odrede i prema predlozima izaslanika UN Martija Ahtisarima za rešenje statusa Kosova, ali se još ne zna da li bi njihov stav bio da "podržavaju proces" ili, možda, i samu sadržinu Ahtisarijevih predloga. To će biti razjašnjeno sutra u raspravi tokom koje će Ahtisari šefovima diplomatija EU obrazložiti svoje zamisli. Neke članice EU traže da se u zaključke zasedanja unese podrška "realističnom kompromisnom rešenju" za Kosovo.

Šefovi diplomatija EU će saslušati i izveštaj ministarske "trojke EU" o poseti i razgovorima koji su u sredu boravili u Beogradu, a dobiće i informaciju visokog predstavnika EU Havijera Solane o razgovorima s albanskim prvacima u Prištini, kao i predstavnicima kosovskih Srba i čelnicima Kfora i UNMIK-a. Uporedo će u Briselu ministarska "trojka" EU na "Forumu EU-Zapadni Balkan" sa šefom srpske diplomatije Vukom Draškovićem i ministrima inostranih poslova drugih zemalja regiona razmotriti razvoj procesa stabilizacije i pridruživanja, regionalnu saradnju, kao i neke specifične teme za koje je zainteresovana EU.

XS
SM
MD
LG