Linkovi

U eksploziji kamiona bombe u Tikritu poginulo 15 a ranjeno 20 policajaca


Iračka policija je saopštila da je u eksploziji kamiona bombe u blizini jedne policijske stanice na severu zemlje poginulo najmanje 15, a da je ranjeno preko 20 ljudi. Policija je navela da je do bombaškog napada došlo u pretežno sunitskom mestu, 20 kilometara južno od Tikrita. Bombaš samoubica je kamionom probio ogradu oko policijske stanice i detonirao eksploziv nadomak zgrade. U medjuvremenu, irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je da će novi bezbednosni plan za Bagdad biti pimenjen u celom gradu podjednako, bez obzira na sastav pojedinih gradskkih četvrti. Istovremeno, očevici su saopštili da je jedan američki helikopter tipa Apač oboren u blizini američke baze u Tadžiju. Američki vojni predstavnik izjavio je da vojska proverava taj izveštaj. Proteklih nedelja u Iraku je oboreno šest američkih vojnih helikoptera.

Istovremeno, jedan američki vojni funkcioner, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je novinarima u Bagdadu da je u eksplozijama bombi iranske proizvodnje stradalo najmanje 170 pripadnika američkih oružanih snaga u Iraku od 2004. godine. Funkcioner je dodao du su bombe dostavljene iračkim ekstremistima od strane iranske vlade, optuživši posebno brigade al-Kuds Iranske revolucioinarne garde. On je naveo da se radi o eksplozivnim napravama čiji cilj je da probiju olatu oklopnih vozila i da ih koriste šiitske milicije pritiv američkih i koalicionih snaga.

Olmert izjavio da će radovi na prilazu džamiji al Aksa biti nastavljeni

Palestinski demonstranti sukobili su se danas sa izraelskom policijom u blizini muslimanske svetinje u Jerusalimu – džamije al-Aksa. Nekoliko demonstranata je uhapšeno tokom protesta koji traju već treći dan uzastopce zbog gradjevinskih radova na obnovi prilaza džamiji. Na sednici izraelske vlade, premijer Ehud Olmert izjavio je da će radovi na prilazu džamiji al Aksa biti nastavljeni uprkos protestima pošto pristup džamiji nije bezbedan. U drugim vestima, paestinski predsednik Mahmud Abas rekao je novinarima da će trostrani razgovori, na kojima će, kasnije ovog meseca, pored njega učestvovati izraelski premijer Ehud Olmert i američki državni sekretar Kondoliza Rajs baviti pitanjima konačnog statusa palestinske države.

XS
SM
MD
LG