Linkovi

49. dodela nagrade Gremi u Stejpls Centru u Los Andjelesu


Američka muzička industrija 11. februara će odati priznanje za izuzetna ostvarenja u svim muzičkim žanrovima.

1999. godine, kapetan Džejms Blant bio je jedan od 30.000 pripadnika mirovnih snaga NATO u Prištini. Nepunih osam godina kasnije, on je muzičar-milioner. 1988, 17-godišnja Njujorčanka Meri Džejn Blajdž snimil je svoju prvu pesmu u kabini u jednom tržnom centru. Danas, ona vodi u trci za Gremije sa čak osam nominacija. Pre 19 godina, Red Hot Chili Peppers sahranili su svog gitaristu i osnivača benda, Hilela Slovaka, koji je umro od prekomerne doze heroina. Danas su oni najuspešniji savremeni rok bend u istoriji top-lista magazina Bilbord.

Ovo su samo tri od brojnih priča uoči 49. dodele nagrada Gremi, koje će biti uručene 11. februara u Stejpls Centru u Los Andjelesu.

Džejms Blant, čije je pravo ime Džejms Hilier Blaunt, rodjen je u porodici generacijama posvećenoj vojnoj službi. Kao oficir konjice Britanske armije on je bio pripadnik počasne straže na sahrani kraljice majke 2002. godine. Medjutim, Džejms je takodje voleo da peva – i pogodio je ukus svetske publike svojim hit singlom – «You’re beautiful».


Prošle godine, zahvaljujući toj pesmi, Džejms Blant je postao prvi Britanac koji je dospeo na vrh američke liste pop singlova u više od 10 godina. Njegova oda bivšoj devojci pojavljuje se u trci za čak pet Gremija – za najbolji pop album, najbolji muški pop vokal, najboljeg novog umetnika, pesmu godine i album godine.

Za titulu pesme i albuma godine, protiv Blanta se takmiči Meri Džej Blajdž, trostruka dobitnica Gremija, koja je u proteklih 16. godina dobila nadimak «kraljica hip-hop soula». Meri koja je napustila srednju školu, i bila dete razvedenih roditelja, utehu je pronašla u muzici. Njen prvi snimak bio je improvizacija, obrada pesme Anite Bejker koju je snimila u kabini u jednom tržnom centru. Danas, Meri Džej Blajdž ima najviše nominacija za Gremije 2007 – njih osam. Tom uspehu je značajno doprineo njen singl «Be Without You».

Meri Džej Blajdž je nominovana u kategorijama najboljeg albuma, pesme godine, najbolje ritam i bluz pesme, i najboljeg ženskog ritam i bluz izvodjača.

I dok je Meri Džej «kraljica hip-hop soula», Red Hot Chili Peppers mogu se smatrati kraljevima modernog roka. Kvartet iz južne Kalifornije drži rekord u najvećem broju nedelja provedenih na vrhu Bilbordove rok liste – njih 78. Pevač Entoni Kidis godinama se borio sa heroinskom zavisnošću, a jedan od najvećih hitova benda «Under the Bridge», opisuje njegovu borbu sa drogom. Gitarista Hilel Slovak 1988. je umro od prekomerne doze heroina dok su i drugi članovi benda imali probleme sa drogama. Prošle godine, stariji i mudriji «Pepersi» snimili su album Stadium Arcadium koji je zauzeo prvo mesto u SAD, kao i svoj najbrže prodavani singl – «Dani California». Red Hot Chili Peppers se ove godine takmiče za šest Gremija, uključujući i album godine. U trci je takodje duo Gnarls Barkley koji je predgrupa «Pepersima» na njihovoj američkoj turneji.

Nagrade Gremi imaju poseban prestiž u muzičkom svetu jer pobednike odredjuju njihove kolege – a ne slušaoci. Ove godine nagrade se dodeljuju u čak 108 kategorija, medju kojima je i najbolji rok instrumental. Na kraju slušamo jednog od nominovanih Džoa Satrianija koji izvodi naslovnu pesmu sa albuma «Super Colossal».


XS
SM
MD
LG