Linkovi

Predmet "Logor Morinj" biće dostavljen crnogorskom tužilaštvu


Predmet "Logor Morinj" vrlo brzo biće dostavljen crnogorskom tužilaštvu, koje je u Zagreb poslalo sve tražene podatke, najavio je zamjenik glavnog državnog tužioca Hrvatske Antun Kvakan.

"Predmet je gotovo kompletiran, trebalo bi da provjerimo još neke stvari oko organizacije, odnosno zapovjedništva u logoru. Za to ćemo dodatne informacije tražiti od Haškog tribunala, koji ima bogatu arhivu sa ovog područja", rekao je Kvakan podoričkom lisu ‘’Vijesti’’.

On je kazao da je "zbog ratnih zločina počinjenih u logoru Morinj" pod sumnjom između sedam i 10 građana Crne Gore.

Kvakan je rekao da se ne dovodi u pitanje da li će taj predmet biti proslijeđen crnogorskom tužilaštvu. "To je odlučeno. Trebaće još vrlo kratko vrijeme da ga završimo, jer je obiman".

Komentarišući raniju najavu da bi crnogorskom tužilaštvu mogla biti dostavljena još dva predmeta ratnih zločina, on je naveo da se još prikupljaju dokazi i da, zbog istrage, ne može reći o čemu je riječ.

Kvakan je rekao da je zadovoljan saradnjom sa vrhovnim državnim tužiocem Vesnom Medenicom, navodeći da su iz Crne Gore dostavljeni svi traženi podaci.

No, Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica kazala je da ne vjeruje crnogorskom pravosuđu i da je to razlog što nije tužila pjesnika Jevrema Brkovića koji tvrdi da je 1991. godine ona bila na dubrovačko-hercegovačkom ratištu.

Medenica je potvrdila da su njen brat i otac bili na ratištu, navodeći da su „oni bili zreli ljudi“ i da ona nije mogla uticati na njihove odluke.

Ona nije željela direktno da odgovori kakav je tada bio njen stav o dubrovačkom ratištu, navodeći da je identičan sudu aktuelne državne politike.

Podsjetimo da su početkom 90-tih crnogorski čelnici zagovarali tzv. ‘’rat za mir’’, da bi u nekoliko posljednjih godina, predsjednik Vujanović i bivši premijer Đukanović više puta ‘’izrazili žaljenje’’ zbog tadašnjih događaja.

XS
SM
MD
LG