Linkovi

Radmanović: Petorka je jedina prava šansa kod Fila Džeksona


Vladimir Radmanović je ovog leta u Lejkerse stigao kao najveće pojačanje. Teško je zaboraviti izveštaje kako su ga na početku prelaznog roka, u ranim jutarnjim časovima, dok je bio u Beogradu, telefonom pozvali Kobi Brajant, Fil Džekson, Medžik Džonson i Vlade Divac.

"To mnogo znači, to je ono što sam u principu i želeo u prelaznom roku. Sijetl sam odbio upravo iz tog razloga. Hteo sam u ekipu gde će mene hteti, a ne gde ću ja hteti da igram. Poziv koji sam dobio u četiri sata ujutro, od svih tih ljudi, da je to nešto na šta ne može da se hladnokrvno gleda i kaže u redu, to je tako i tako treba da bude. Uzbuđujući jedan trenutak za mene i kao igrača i kao čoveka, i mislim da ću do kraja sezone uspeti da opravdam sva očekivanja koja imaju prema meni", kaže Radmanović u ekskluzivnom razgovoru za "Glas Amerike".

U poslednje vreme upravo to i čini. Posle ne baš sjajnog početka sezone, koji je prouzrokovala povreda šake, Radmanović od povrede Luka Voltona igra u stratnoj petorci i ima skoro dvostruko bolji učinak.

"Šansa da se igra u prvoj petorci je jedina prava šansa kod Fila Džeksona, po nekoj mojoj proceni. U principu igranje u prvoj petorci garantuje nekih 25-30 minuta igranja, što meni savršeno odgovara, samo da budem na terenu, da imam više prilika i mislim da je to to".

Jedan od problema sa kojim se svaki novajlija u Lejkersima suočava jeste i čuveni "napad u trouglu". Ni Radmanović nije bio izuzetak.

"Fil je što se toga tiče perfekcionista, na početku napad deluje vrlo prosto, jednostavno, dok se ne uđe u neke sitne detalje, i sama činjenica da Lamar Odom više igra dvojku nego četvorku, iako mu je to originalna pozicija, menja čitavu rotaciju u napadu. Iskreno – zbunjujuće je. Ja sam imao probleme u novembru i decembru, ali kažem, konačno se i to smirilo. Jednostavno, uđe u krv posle određenog vremena i mnogo je lakše", ističe Radmanović.

Naprikosnoveni lider Lejkersa na terenu je u ovom trenutku, po mnogima najbolji košarkaš sveta – Kobi Brajant. Radmanović kaže da je igrati sa njim drugačije od svega što je do sada iskusio u karijeri.

"Definitivno, mislim da je ne samo jedan od najboljih igrača trenutno u ligi, nego i jedan od najboljih koji će ikad igrati u NBA. Jedan od igrača koji inspiriše, bar mene lično. Biti s njim na terenu, videti stvari koje on može da uradi, ... ti neki neverovatni potezi, daju inspiraciju da i ti pokušaš da dođeš do nekog višeg nivoa, mislim da je samo dobra stvar igrati sa njim".

Stručnjaci smatraju da bi Lejkersi tek u naredne dve-tri godine mogli da postanu ozbiljan kandidat za titulu. To međutim, uopšte ne znači da u klubu ove sezone ne razmišljaju o najvišem plasmanu.

"Pazi, ja mogu da te lažem i da ti kažem da nemamo planove, da nemamo ciljeve da idemo na titulu ove sezone, ali ne samo mi – svaka ekipa u NBA to potajno priželjkuje, ako ništa drugo. Imati igrača kao što je Kobi, koji ne prihvata ništa drugo osim pobede, ne ostavlja puno prostora za spekulacije. Da li ćemo biti drugi, treći, peti, sedmi u diviziji, da li ćemoi se plasirati u prvu rundu, drugu, mislim da je to totalno nevažna stvar. Glavni cilj je doći do kraja i pokušati boriti se za tu titulu, a sad šta će biti – videćemo".

Radmanović nije igrao za reprezentaciju Srbije i Crne Gore na poslednjem Svetskom prvenstvu u Japanu. Novu reprezentaciju Srbije ovog leta očekuje Evropsko prvenstvo u Španiji, a na pitanje kakvi su mu planovi, krilni košarkaš Lejkersa odgovara:

"Ne znam, iskreno nisam ni razmišljao o tome. Kao što si sam rekao, niko me nije kontaktirao, da li će me kontaktirati ne znam, s obzirom da me ni prošle godine nije niko kontaktirao, nego sam na radiju saznao da nisam na spisku za reprezentaciju – videćemo šta će da se desi".

Ako dobiješ poziv, pretpostavljam da si spreman da igraš za reprezentaciju, ili …

"Pa ja sam uvek spreman da igram za reprezentaciju, ali pre nego što donesem neku definitivnu odluku, ali pre nego što donesem neku definitivnu odluku, voleo bih da se sastanem sa selektorom Šakotom, ja se nadam da će on biti selektor, jednostavno da popričam sa njim koja su nejgova očekivanja, šta on očekuje od mene i da vidimo da li je to nešto što može da se prihvati, ne može da se prihvati. Jedna stvar, ja jednostavno ne želim, možda neko može da shvati pogrešno ili ne, ali ne želim da dođem da igram za reprezentaciju, sedim na klupi i gledam ostale kako igraju. Ima mnogo boljih načina da provedem leto, odmor, da radim na stvarima koje su mi neophodne, dođem ovde spremam se za početak sezone. Videćemo, ako oni imaju neka velika očekivanja od mene, ja pristajem, ako su ta očekivanja vrlo mala, mislim da neće doći do nekog velikog dogovora".

Može da se desi da očekivanja budu nešto između, ni velika ni mala …

"Bože daj …"

XS
SM
MD
LG