Linkovi

Na mitingu u Kosovskoj Mitrovici Srbi rekli ne Ahtisarijevom planu


Više od 10.000 žitelja severnog Kosova poručilo je danas sa protesnog mitinga u Kosovskoj Mitrovici da ne prihvataju plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Na mitingu u organizaciji Srpskog nacionalnog veća, pod sloganom "Za Kosovo i Metohiju u Srbiji", kosovski Srbi su izrazili jedinstven stav o neprihvatanju Ahtisarijevog plana, da se ne mire sa nezavisnim Kosovom, ni sa, kako su rekli, otimajem Pokrajine i razbijanjem Srbije. Lider SNV-a Milan Ivanović poručio je na skupu da "Srbi nikada neće dati Kosovo" i da ako rešenje bude nametnuto i oni imaju pravo na samoopredeljenje.

Ivanović je najavio da će 27. februara u Beogradu, ispred Ambasade SAD biti miting za očuvanje Kosova u sastavu Srbije. Predsednik Zajednice srpskih opština i naselja Marko Jakšić i član beogradskog pregovaračkog tima ocenio je da u Ahtisarijevom planu nema ničeg dobrog za Srbe.

Predsednici opština sa severa Kosova, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Velimir Bojović ocenili su da je Ahtisarijev plan suprotan Povelji UN i da "daje albanskoj strani sve a srpskoj ništa". Milović je pozvao vlasti u Begoradu i sve stranke da što pre formiraju Skupštinu i pregovarački tim kako bi mogli da zastupaju interese Srbije i kosovskih Srba. Prema najavama SNV, u narednih desetak dana mitinzi će biti održani i u kosovskom Pomoravlju, centralnom Kosovu i Štrpcu.

XS
SM
MD
LG