Linkovi

Brisel: Ministri Evropske unije u ponedeljak o Srbiji i Kosovu


Prvog radnog dana naredne nedelje se u Briselu okupljaju evropski ministri spoljnih poslova, a jedna od ključnih tema še biti prilike na Balkanu, posebno Kosovo. Očekuje se i analiza nedavnih poseta evropskih izaslanika Beogradu i Prištini kao i rasprava o sudbini nastavka pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

U ponedeljak će skup evropskih ministara proteći, prema najavama, u svom najvećem delu u svetlu rasprave o Kosovu- očekuje se da će ako evropska trojka, koja je protekle sedmice obišla Prištinu i Beograd, informisati ministre o rezultatima tamošnjih razgovora o završnici pregovora o Kosovu. U fokusu svih razgovora je o plan za Kosovo specijalnog izaslanika UN-a, Ahtisarija, a očekuje se da će i sam autor plana, kojeg Priština prihvata, a Beograd odbija, da se obratiti evropskim ministrima na briselskom skupu. U ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, šef kabineta visokog predstavnika EU, Havijera Solane, Kristina Galjak:

Kristina Galjak: Poseta Prištini je bila veoma dobra, tamošnji lideri su se pokazali konstruktivni, a Solana je jasno prenio poruku evropske podrške Ahtisarijevom planu, posebno apel kosovskim liderima da budu konstruktivni i odgovorni. Kosovski lideri su, sa svoje strane uveravali da će da slede taj put i da su spremni da se uključe sa predsednikom Ahtisarijem u razgovore u Beču. Za nas je to veoma dobar korak. U isto vreme, svi lideri u Beogradu, posebno predsednik i premijer, angažovali su se na učeššu u pregovorima u Beču. Za nas je to veoma važno jer dobro razumemo sve teškoće, koje su nam i objasnili, a kakve sadrže delovi Ahtisarijevog plana. Sa druge strane spremni su da rade sa predsednikom Ahtisarijem, te da izlože svoje stavove u Beču, čim se konstituiše Skupština, koja će odrediti delegaciju koja će u Beču da predstavlja Srbiju.

Glas Amerike: Šta i kako u ponedeljak poručiti Beogradu, kako bi se ubrzao proces
formiranja demokratske vlade, učešća u konačnom dogovoru oko Kosova i dovršetka saradnje sa Hagom.

Kristina Galjak: Očekujemo od svih evropskih ministara da će da pošalju jasnu poruku podrške Ahisarijevom predlogu. U isto vreme, ohrabriće se obe strane da odu u Beč na razgovore, na šta su oni već pristali. To će se vrlo pozitivno pozdraviti. Ministri će i ovom prilikom da istaknu spremnost za dubljim odnosima EU i Srbije, i razmatraće se kako se konkretno može ostvariti, kako brzo se to može ostvariti od onoga trenutka kada bude formirana vlada u Beogradu. Zato će ministarska poruka biti i da se ubrzaju pregovori o novoj vladi, vladi koja će biti opredeljena reformama i saradnji sa svim međunarodnim organizacijama, uključujući, naravno, i Haški sud.

Dipolomatski izvori ne predviđaju da će se ovom prilikom ministri konkretno izjasniti o sudbini nastavka prekinutih pregovora sa Srbijom- umesto toga, konačna poruka sa sastanka bi trebala da bude uobličena tako da ostavlja mogućnost da se pregovori nastave i bez Mladića u Hagu, ali sa jasnim opredeljenjem nove vlasti da će taj zadatak u skoro vreme biti izvršen.Veruje se da će o ovoj temi biti u ponedeljak reči na još jednom briselskom skupu- na marginama zasedanja evropskih ministara okupiće se EU- Zapadnobalkanski forum, gde će šefovi diplomatija država regiona sa evropskom trojkom analizirati prilike na Zapadom Balkanu i evropsku ulogu u njhovoj trajnoj stabilizaciji.

XS
SM
MD
LG