Linkovi

Moskva upozorava na posledice nezavisnosti Kosova


Ruski ministar odbrane, Sergej Ivanov, upozorio je u Sevilji gde prisustvuje sastanku ministara odbrane država NATO-a, da bi davanje državne nezavisnosti Kosovu moglio da izazove "lančanu reakciju" u ostalim oblastima Evrope bivšeg SSSR-a, u kojima postoje separatističke težnje.

Izaslanik SAD za Kosovo preneo je u međuvremenu ruskim zvaničnicima u Moskvi stav da je odredjivanje statusa Kosova ušlo u završnu fazu i da ne trpi dalje odlaganje. usporavanje bi, preneo je ambasador Frenk Vizner, dovelo do dalje ekonomske degradacije Kosova i izazvallo bi nove sukobe na etničkoj osnovi.

Šef spoljnopolitičkog odbora ruske Dume, Konstantin Kosačov rekao je, međutim, da bi i Beograd i Priština, trebalo da se saglase sa planom za rešenje kosovskog problema i da on tek tada može biti iznet pred Savet bezbednosti.

"Za sada nema tog sporazuma, i ishitreno iznošenje pred Savet bezbednosti isprovociralo bi korišćenje prava veta od strane Rusije, a možda i Kine", upozorio je Kosačov, dodajući da bi to imalo negativne posledice ne samo za Kosovo vech i za globalnu geopoliticcku situaciju.

Istovremeno je objavljen intervju ministara inostranih poslova, Sergeja Lavrova koji je nemačkom Špiglu kazao kako "ne može da zamisli da Savet bezbednosti može doneti nekakvu odluku koja bi bila neprihvatljiva za Srbe".

U intervjuu objavljenom na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije, Lavrov je označio kao kontraproduktivne pokušaje da se iznose predlozi za kosovsko sredjivanje bez obnavljanja pregovora o tom problemu u Savetu bezbednosti UN.

Šef ruske diplomatije je rekao da u Evropskoj uniji ne postoji jedinstven stav o statusu Kosova. Odgovarajući na pitanje koliko je realno približavanje stavova kosovskih Albanaca i Srba o statusu pokrajine, Ivanov je kazao da je o tome trebalo razmisljati od samog usvajanja Rezolucije 1244.

XS
SM
MD
LG