Linkovi

Senat razmatrao izveštaj Pentagona o predratnim obaveštajnim podacima o Iraku


Odbor za oružane snage američkog Senata započeo je pretrese o jednom internom izveštaju Sekretarijata za odbranu u kome se kritikuje rad visokih funkcionera obaveštajnih službi u vezi sa Irakom, uoči Amerikancima predvodjene invazije na tu zemlju, 2003. godine.

U izjavi datoj članovima senatskog Odbora za oružane snage, vršilac dužnosti generalnog inspektora Sekretarijata za odbranu, Tomas Gimbl, rekao je da obaveštajna zajednica nije podržavala zaključke koje je 2002. godine doneo bivši podsekretar za politička pitanja, Daglas Fejt, o tome da li su postojale veze izmedju Iraka i Al-kaide.

”Ustanovili smo da je kancelarija podsekretara za politička pitanja proizvela i distribuirala alternativne obaveštajne procene o odnosima Iraka sa Al-kaidom, koje su sadržavale zaključke nespojive sa opštim gledištem obaveštajne zajednice. Te procene prenošene su visokim funkcionerima koji su donosili odluke.“

Demokrate, koje odavno optužuju Bušovu administraciju za manipulisanje obaveštajnim podacima u cilju stvaranja argumenata za rat, snažno su reagovale na tu izjavu. Demokrata iz Mičigena, Karl Levin, je predsedavajući Odbora za oružane snage:

”Izveštaj generalnog inspektora je poražavajuća osuda neprihvatljivih aktivnosti političkog odeljenja Sekretarijata za odbranu, koje su doprinele tome da ova zemlja udje u rat.“

Odgovarajući na pitanja republikanskih članova Odbora, generalni inspektor Gimbl je rekao da te aktivnosti političkog odeljenja nisu bile ilegalne niti nedozvoljene, iako ih je opisao kao neprimerene. Medjutim, republikanci su iznosili gledište da je analiza obaveštajnih podataka od strane političkog odeljenja bila veoma adekvatna. Republikanski senator iz Alabame, Džef Sešns, istakao je to u trenutku kada je jedan protivnik rata u publici pokušao da ometa pretres.

”Postoji grupa ljudi koji veruju da su neki službenici Sekretarijata bili članovi nekakve zavere za započinjanje rata zbog nafte ili nečeg sličnog, bezobzirni prema američkoj časti i pokušajima da ova zemlja postane bolja, i da su sve oni zakuvali. Mislim da vaš izveštaj pokazuje da to apsolutno nije istina. Postojala je osnova na kojoj su ta pitanja pokrenuta, a ona su često sporna i često je teško znati istinske činjenice.“

U Beloj kući, predstavnica Dana Perino izjavila je da je predsedik Buš sproveo promene u obaveštajnoj zajednici kako bi osigurao da pogrešni obaveštajni podaci više ne utiču na političke odluke.

XS
SM
MD
LG