Linkovi

Konferencija NATO u Minhenu: Globalne krize – globalna bezbednost


U Minhenu u Nemačkoj, završavaju se pripreme za održavanje godišnje Konferencije NATO o bezbednosti, na kojoj će učestvovati predstavnici 40 država. Prvi put u istoriji dugoj 43 godine, skup političkih i vojnih lidera će da pozdravi predsednik Rusije.

Više od 250 zvaničnika iz četrdesetak država, okuplja se ovog vikenda u elegantnom hotelu u centru Minhena, da razotri aktuelne globalne probleme. 43. godišnju Konferenciju o bezbednosti pod naslovom «Globalne krize – globalna bezbednost», otvoriće nemačka savezna kancelarka Angela Merkel. Bezbednost energetskih zaliha, situacija na Bliskom istoku i preuzimanje šire globalne odgovornosti od strane NATO-a, biće na vrhu dnevnog reda trodnevne konferencije.

Američku delegaciju predvodi sekretar za odbranu Robert Gejts, kome će to biti prvi veliki međunarodni nastup otkako je postavljen na čelo Pentagona. S obzirom da Evropska unija proslavlja svoj 50. rođendan, visokom predstavniku za inostranu politiku Havijeru Solani, biće uručena medalja za mir, za «izuzetne rezultate u nastojanjima Evropske unije da vodi zajedničku inostranu i bezbednosnu politiku». Ipak, pojedini stručnjaci kažu da će najinteresantniji događaj biti govor ruskog prdsednika Vladimira Putina.

«Mislim da je najvažnija stvar, ako sve bute prema očekivanju, prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina. On će da održi govor o ruskim vezama sa svetom, sa Zapadnom alijansom, međunarodnom zajednicom i govoriće i o energiji», objašnjava Robert Hanter, bivši američki ambasador u NATO-u.

Hanter dodaje da je jedno od glavnih strateških pitanja našeg vremena, kako uključiti Rusiju – isto kao i Kinu – kao pozitivne sile u stvaranje globalne stabilnosti.

«Velika stvar u svetu u ovom trenutku – izvan Bliskog istoka – jeste produktivno privući Rusiju u svet i produktivno privući Kinu, umesto da jedna od njih ili obe, idu svojim odvojenim putem», kaže Hanter.

Konferenciji o bezbednosti će prisustvovati i glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani, ali se ne očekuju direktni razgovori američke i iranske delegacije.

U centar Minhena će ovog vikenda biti razmešteno 3.500 policajaca, budući da ovakve konferencije na visokom nivou privlače hiiljade demonstranata. Ipak, većina lokalnog sveta kaže da neće prekidati svoje uobičajene aktivnosti.

XS
SM
MD
LG