Linkovi

Izložba radova Džaspera Džonsa u Nacionalnoj umetničkoj galeriji


Radovi jednog od najznamenitijih živih američkih umetnika, izloženi su ovde, u našem komšiluku, u Nacionalnoj umetničkoj galeriji. U središtu izložbe su dela iz perioda formiranja 76-ogodišnjeg Džaspera Džonsa.

Na nekim od izloženih radova predstave su prepoznatljive, ali neki su potpuno apstraktni. Na drugim, kombinovani su predmeti, simboli i reči, sa mrljama i potocima boje.

«Mogli biste da kažete da je Džons negde između apstrakcije i realizma», kaže kustos, Džefri Vajs koji je izabrao 84 rada za izložbu pod naslovom «Džasper Džons: alegorija slikanja». Sve su nastale tokom prvih deset godina Džonsove karijere.

«Prva decenija je ono što smatramo periodom prodora u Džonsovim radovima. To je period u kojem je proizveo masu radova koji su imali veoma dubok uticaj na potonju istoriju umetnosti», kaže Vajs.

Džons je imao 25 godina kada je počeo da menja odnos boje i predstave u svom slikarstvu. Njegovo slikanje mete ispunjava platno, pretvarajući sliku u sam predmet. Ostale slike i crteži mete su gotovo apstraktni. Neki radovi sadrže i odlivke delova tela.

«Gipsani odlivci su delovi tela koji nagoveštavaju metu kao predmet nasilja», kaže Vajs.

Džons u drugim radovima istražuje značenje boje i jezika, ispisujući reči koje predstavljaju boje na platnu. On istražuje i mehaničke metode slikanja, koristeći lenjir kao kompas - da bi od glavne tačke opisao krug ili luk. 1962. je uključio ljudsku figuru u svoj rad.

«Kada Džons vraća ljudsku figuru, otiskujući svoje ruke ili lice na platnu, on u stvari uvodi u umetnost potpuno novu vrstu figuracije. Ona ne podrazumeva nekakvo opisivanje ili predstavljanje u konvencionalnom smislu. To je jednostavno akt otiskivanja ili urezivanja», kaže Vajs.

Džons isto tako kombinuje teme koje je istražio odvojeno, u radovima velikih formata kao što je «Prema čemu?» i «Gnjurac». Na ovoj drugoj, predstavljen je deo mete načinjen pomoću lenjira, otisak njegove šake i natpisi imena boja.

«’Gnjurac’ je dobar primer slikarstva koje kombinuje gotovo sve motive na izložbi. On nam svakako svojim radovima poručuje da ti motivi treba da se objedine u radovima kao što je taj», kaže kustos.

Međutim, umetnik neće da objašnjava razloge za kombinovanje određenih motiva ili da govori o svojoj umetnosti uopšte.

«Nikada nam neće ni reći. Rekao bih da tumačenje njegovih radova zavisi od nas. To je nešto čega se on odlučno pridržava.»

Džasper Džons, koji sada ima 76 godina, nastavlja da stvara i da ponovo uklapa mnoge predstave iz svojih najranijih slika i crteža. Ipak, on želi da njegova umetnost govori sama o sebi.

XS
SM
MD
LG