Linkovi

Krivokapić: Crna Gora do sredine godine u Savetu Evrope


U Podgorici, predsednik Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Željko Šturanović i šefovi poslaničkih klubova, osim Srpske liste i Liberalno-bošnjačke koalicije, potpisali su danas Deklaraciju o minimumu principa koje treba ugraditi u Ustav Crne Gore radi prijema u Savet Evrope.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da potpisivanje Deklaracije predstavlja još jedan značajan korak Crne Gore ka članstvu u najstarijoj evropskoj organizaciji.

"Potpisivanje Deklaracije otvara mogućnost da predlog za prijem Crne Gore u SE bude već u aprilu, a prijem u prvoj polovini godine", kazao je on.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je naveo da je minimum ustavnih principa koje je preporučio SE "nešto što već postoji u političkom životu stranaka koje su potpisale Deklaraciju".

Premijer Željko Šturanović kazao je da je potpisivanje Deklaracije važan korak na putu daljeg približavanja Crne Gore ostvarivanju jednog njenog strateškog cilja – punopravnog članstva u SE.

"Mislim da smo potpisivanjem ovog dokumenta, koji je pripremljen na veoma kvalitetan način, od praktično svih političkih subjekata koji participaraju u parlamentu, uspjeli da ostvarimo i taj posljednji zadatak koji je stavljen pred Crnu Goru da bi ostvarili punopravno članstvo u SE", rekao je Šturanović.

Premijer je naglasio da Crna Gora po svemu zaslužuje da bude članica najstarije evropske organizacije i rekao kako očekuje da će se to i ostvariti u nekoliko narednih mjeseci. Crnogorski čelnici žale što i SL nije potpisala Deklaraciju, istučući da je sve urađeno da i ta koalicija podrži ovaj dokument.

"Međutim, potpuno je kredibilna većina koja je na jasnom građanskom konceptu i to je ono što daje pouzdanje Crnoj Gori da će i ustav biti usvojen tako širokom podrškom", rekao je Krivokapić.

Srpska lista ranije je saopštila da ne može prihvatiti Deklaraciju "ako Demokratska partija socijalista u njoj vidi mogućnost da asimiluje srpski narod u Crnoj Gori". Srpska lista je poručila da su za nju prihvatljive sve preporuke Saveta Evrope, osim onih da se Crna Gora definiše kao isključivo građanska država.

Principi SE podrazumijevaju građansko ustrojstvo države, izbjegavanje odlučujuće uloge politike u izboru sudija i tužilaca, kao i da tužioci ne zastupaju državu u građanskim sporovima, zaštitu ljudskih prava barem na nivou Male povelje bivše državne zajednice, i to retroaktivno. Savet Evrope je preporučio i zabranu smrtne kazne, regulisanje statusa oružanih i bezbjednosnih snaga i obaviještajnih službi i sredstva parlamentarnog nadzora, kao i propisivanje da funkciju vrhovnog komandanta obavlja civil.

XS
SM
MD
LG