Linkovi

Nasilje se nastavlja, uhapšen visoki zvaničnik iračkog ministarstva zdravlja


Američke i iračke vladine snage uhapsile su visokog zvaničnika ministarstva zdravlja koji je, kako se sumnja, bio jedan od organizatora infiltracije naoružanih ekstremista u to ministarstvo.

Ime tog funkcionera nije objavljeno, ali je saopšteno da je umešan u ubistva nekoliko zvaničnika, uključujući i likvidaciju generalnog direktora ministarstva u provinciji Dijala.

Prethodno je portparol ministarstva rekao da je uhapšen zamenik ministra, Hakim Zamili.

Čelnici iračkog ministarstva zdravlja su lojalni šiitskom kleriku Moktadi al-Sadru, čija je paravojna Mehdi Armija jedna od najodgovornih za sektaško nasilje u zemlji.

Irački zvaničnici su inače saopštili da je danas poginulo najmanje 35 ljudi u pobunjeničkim napadima i sektaškom nasilju širom zemlje, među kojima je i eksplozija automobila bombe jugoistočno od prestonice, u kojoj je poginulo 17 ljudi.

Američka vojska je saopštila da je u vazdušnom napadu u blizini Faludže, zapadno od Bagdada, ubijeno 13 pobunjenika. V

Vojska je takođe saopštila da su juče u borbama u pokrajini Anbar, poginula četiri marinca.

Dugo očekivana američka i iračka bezbednosna operacija u Bagdadu počela je juče. Cilj je suzbijanje nasilje u kojem su proteklih dana poginule stotine ljudi. To je potvrdio i portparol američke vojske, general Vilijam Koldvel, rekavši da će se tokom narednih nedelja u Bagdadu rasporediti oko 90 hiljada američkih i iračkih vladinih snaga.

Portparol Sekretarijata za odbranu, Brajan Vitmen, rekao je da će postepeno nagomilavanje trupa u Bagdadu trajati do maja.

Vojska je takođe potvrdila da se u pokrajini Anbar srušio marinski transportni helikopter i da je u njemu poginulo svih sedam članova posade. Istraga je u toku. Jedna sunitska pobunjenička organizacija povezana sa Al kaidom, u međuvremenu je na svom veb sajtu objavila da su helikopter oborili njeni pripadnici.

XS
SM
MD
LG