Linkovi

Naučnici uspeli da zaustave svetlo


Fizičari na univerzitetu Harvard uspeli su da zrak svetla zaustave, a zatim ga otkoče kako bi nastavio da se kreće istom brzinom.

Ovaj poduhvat još je neobičniji kada se podsetimo da se svetlost kreće brzinom od oko 300 hiljada kilometara u sekundi. Otkriće je značajno za kompjutere budućnosti, za koje mnogi predvidjaju da se više neće oslanjati na promene električnog stanja, već na kvantna stanja atoma.

Još 1999. godine, tim naučnika predvodjen fizičarkom Lene Vestergard Hau, uspeo je da uspori svetlost do svega 60 kilometara na sat, propuštajući ga kroz oblak atoma natrijuma ohladjen do gotovo apsolutne nule. Sada su, prema njenim rečima, uspeli da je potpuno zaustave, a zatim ponovo ubrzaju do normalne brzine.

Pomenuti natrijumski oblak lebdeo je u specijalnoj komori, u snažnom magnetnom polju, u kojoj je vladao vakuum sto triliona puta niži od normalnog atmosferskog pritiska. Laser za trenutak upravljen pod pravim uglom na svetlosni snop zaustavio je tu svetlost unutar natrijumskog oblaka.

Ponovno paljenje lasera oslobodio je svetlo koje je nastavilo svojim putem i iz komore izašlo normalnom brzinom i jačinom. Takozvani kvantni kompjuteri, sa kojima se danas eksperimentiše, mogli bi da koriste ovaj fenomen za mnogo bržu obradu informacija od današnjih. Pojedinosti i video o ovom zanimljivom eksperimentu možete da pogledate na ovoj adresi http://www.news.harvard.edu/gazette/2001/01.24/01-stoplight.html.

XS
SM
MD
LG