Linkovi

Senat SAD potvrdio generala Kejsija za načelnika generalštaba


Američki Senat je potvrdio imenovanje generala Džordža Kejsija, koji je donedavno komandovao američkim snagama u Iraku, za načelnika generalštaba američke armije.

Medjutim, Kejsi nije dobio jedinstvenu podršku što je odrazilo zabrinutost članova Kongresa o načinu vodjenja rata u Iraku. Detaljnije u izveštaju dopisnice GA sa Kapitol Hila, Debore Tejt.

Senat je odobrio imenovanje generala Kejsija sa 83 glasa za prema 14 glasova protiv, medju kojima su bili i glasovi 10 republikanca. Tokom debate ispoljila se izvesna ironije u vezi sa time. Neki članovi demokratske većine, koji su kritikovali način na koji je Bušova administracija vodila rat u Iraku, izrazili su podršku imenovanom generalu, dok su neki republikanci, koji su bili izrazite pristalice ratnih nastojanja bili protiv imenovanja generala Kejsija. Demokratski predsedavjući u senatskom odboru za pitanja oružanih snaga, senator Karl Levin iz Mičigena, podržao je generala sa čeitri zvezdice, koji je upravljao koalicionim snagama predvodjenim SAD u Iraku od juna 2004. godine.

“General Kejsi zna Irak. Poznati su mu izazovi sa kojima se vojska suočava u toj zemlji. On takodje poznaje Pentagon i izazove sa kojima će se tamo suočiti. General Kejsi zna kako da vrši dužnost načelnika generalštaba, da obezbedi obuku i opremu za vojnike i da se brine o njima i njihovim porodicama. ”

Mada je izrazio podršku Keisju, senator Levin je jasno stavio do znanja da se protivi odluci predsednika Buša da pošalje dodatne vojnike u Irak.

Medjutim, senator Džon Mekkejn, republikanc iz Arizone i jedna od glavnih pristalica predsednikove iračke strategije, snažno se protivio imenovanju Kejsija, rekavši da je general pogrešno procenio izglede za stabilizaciju Iraka i da je bio previše optimističan u vezi sa situacijom u toj zemlji.

“Imao sam neka pitanja ranije, a i sada, u vezi sa brojnim odlukama i procenama generala Kejsija tokom protekle dve i po godine. Tokom tog perioda, situacija u Iraku se značajno i progresivno pogoršavala.”

Medjutim, Levin j rekao da je general Kejsi jednostavno sprovodio u delo odluke koje su donosili civilni lideri u administaciji, uključujući predsednika Buša, i da ne bi trebalo da se smatra odgovornim za neuspelu politiku u Iraku.”

Glavni republikanac u odboru za pitanja oružanih snaga senator Džon Vorner iz Virdžinije, koji se takodje protivi predsednikovom planu za upućivanje dodatnih snaga u Irak, deli mišljenje senatora Levina. On je ukazao da je general Kejsi tokom pretresa o potvrdi njegovog imenovnaja, priznao da su tokom rata počinjene greške.

Kejsi nasleduje generala Pitera Skumejkera na položaju načelnika generalštaba armije, dok je njegovu dužnost u Iraku preuzeo general Dejvid Petreus.

XS
SM
MD
LG