Linkovi

Gde je nestalo američkih 12 milijardi dolara u Iraku?


U Predstavničkom domu američkog Kongresa od juče traje pretres na kome zakonodavci pokušavaju da rasvetle određene događaje u Iraku. Jedan od zadataka pretresa je da se pokuša ući u trag sumi od 12 milijardi dolara u gotovom - novcu američkih poreskih obveznika, koji je jednostavno nestao u Iraku.

Više od 360 tona gotovine ili 12 milijardi dolara, prebačeno je iz Sjedinjenih Država u Bagdad posle pada Sadamovog režima. Deo tog novca završio je u rukama Frenka Vilisa, bivšeg funkcionera koalicionih vlasti, ali on kaže da korišćenje tih sredstava nije kontrolisano.

"To je ličilo na divlji zapad. Nosili smo kese gotovine po Bagdadu i delili ih ljudima. Logično je pretpostaviti i da je velika količina tog novca završila u pogrešnim rukama", izjavio je Vilis.

Kongresni odbor, koji nadgleda rad vlade, sada želi da zna šta se dogodilo sa tim parama. Kongresmen Henri Veksmen, demokrata koji predsedava tim odborom, kaže "da je suma toliko velika - da mu sve to prosto deluje neverovatno".

Jednom revizijom utvrđeno je da se novac delio i iz gepeka kamioneta. Milioni dolara nošeni su u rancima. Osim toga 775 hiljada dolara u gotovom ukradeno je iz trezora jedne divizije. Jedan lokalni funkcioner dobio je blizu sedam miliona dolara i rečeno mu je da ga potroši pre nego što prelazna iračka vlada preuzme kontrolu nad državnim fondovima.

O sudbini tih sredstava na brojna teška pitanja odgovarao je čovek koji je svojevremeno predvodio koalicione vlasti - Pol Bremer. On je branio svoj tim rekavši "kako su radili u sred rata, pod veoma teškim okolnostima i kako su morali da odlučuju brzo da bi sredstva namenjena Iraku stigla do ruku samih Iračana".

Pomenuti kongresni odbor danas preispituje drugu vrstu cene lošeg planiranja u Iraku - cene koja je plaćena ljudskim životima. Pred odborom se pojavljuju članovi porodica službenika kompanije "Blekvoter", koji su ubijeni u Faludži. Među njima je i Keti Helvenston, majka Skotija Helvenstona - koja optužuje kompaniju "Blekvoter" da svojim službenicima u Iraku nije obezbedila ni osnovnu zaštitnu opremu.

XS
SM
MD
LG