Linkovi

Evropska trojka razgovarala sa poliitčkim liderima u Beogradu


Sa zvaničnicima vlasti u Beogradu o Kosovu i evropskim integracijama Srbije razgovarali predstavnici EU Havijer Solana, Frank-Valter Štajnmajer, Oli Ren i Manuel Lobo Antuneš i britanski ministar za evropska pitanja Džefri Hun.

I predsednik Srbije Boris Tadić i odlazeći premijer i šef diplomatije Vojislav Koštunica i Vuk Drašković ponovili su u razgovorima sa evropskim zvaničnicima da se protive nezavisnosti Kosova i da je ona neprihvatljiva za Srbiju. Predsednik Tadić tvrdi da će Srbija nastaviti da učestvuje u pregovorima sa punim uverenjem da je moguće izmeniti predlog Martija Ahtisarija posebno u onim tačkama gde su u pitanju vitalni interesi države Srbije.

Međutim, odlazeći premijer Vojislav Koštunica i dalje zastupa tvrd stav da kompromis između Beograda i Prištine nije moguće postići ukoliko se u pregovorima o budućem statusu Kosova ne bude poštovale Povelja UN i teritorijalna celovitost Srbije. Srbija će biti konstruktivna, ali i nepopustljiva u naporima da se poštuje Povelja UN i teritorijalni integritet države, rekao je Koštunica.

Evropski zvaničnici pružili su podršku Srbiji u suočavanju sa velikim izazovima koji joj predstoje, naglasili da su ovo vremena koja zahtevaju hrabre odluke i da treba što pre formirati Parlament i Vladu. Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer izrazio je nadu da će predlog Martija Ahtisarija biti osnova za iskreni dijalog koji će voditi kompromisu i stabilnosti u regionu, a Havijer Solana je rekao da će biti potrebna nova rezolucija Saveta bezbednosti i naglasio da još ima dovoljno prostora za pregovore. Solana je rekao da će o zahtevu Beograda da se pregovori nakratko odlože odlučivati Ahtisari, a da se Evropska unija ne protivi kratkom odlaganju. Tim povodom i britanski ministar Džefri Hun savetovao je Beograd da ne žuri, već da razmotri ono što je ponuđeno a da svoja neslaganja iznese na pregovorima u Beču.

Svi evropski zvaničnici bili su saglasni u stavu da Srbija treba da nastavi razgovore o pridruživanju Evropskoj uniji, ali i izričiti u zahtevu da je ključni uslov za to puna saradnja sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG