Linkovi

Frid: Kosovsko pitanje - posljednji krupni bezbjednosni problem u Evropi


Pomoćnik američkog državnog sekretara, Danijel Frid (Daniel Fried), smatra da će rješenjem kosovskog pitanja biti riješen posljednji krupni bezbjednosni problem u Evrope i okončana prijetnja novim ratom.

Frid je u intervjuu za publikaciju Savjeta za inostranu politiku (Council on Foreign Relations) u Vašingtonu rekao kako je Srbiji potrebna evropska budućnost. U suprotnom, smatra on, Srbija će egzistirati u “sumornoj izolaciji, koju niko ne želi”.

Frid ističe da mudri Srbi razumiju da je nacionalizam Srbiji donio samo mizeriju. Srpske nacionaliste, ovaj visoki funkcioner Stejt Dipartmenta nazvao je “zamorenim glasovima sa istrošenim argumentima”.

Frid takođe smatra da se mišljenje u Srbiji okreće od radikalne opozicije planu UN za budući status Kosova.

Govoreći o stavu Rusije, rid je kazao kako je Kontakt grupa podržala Ahtisarijevu misiju, kako Rusija ima svoj stav i kako sama treba da ga predoči.

"Ne želim da govorim u ime Rusije, ali smo u odnosu na ovo pitanje u bliskom kontaktu sa našim ruskim kolegama", rekao je Frid. "Smatram da je u svačijem interesu, uključujući i Rusiju, da se dođe do mirnog i održivog rješenja na Balkanu. Nikome u interesu nije da se isprovocira nestabilnost i nadam se da će Rusija postupiti tako da rješenje poštuje i štiti Srbe - što je suštinski važno, a i dogovoreno da se u tom smilu moraju dati jake garancije - ali da se mora poštovati i volja i interes 95 odsto popuzlacije koje čine Albanci. Razgovaramo o tome sa Rusima. Oni mogu da igraju konstruktivnu ulogu i njihovi balkanski eksperti su vrlo sposobni i dobro informisani ljudi".

Prijedlog koji je protekle sedmice liderima u Prištini i Beogradu predstavio specijalni izaslanik UN, Marti Ahtisari, otvara mogućnost da Kosovo pristupi međunarodnim institucijama, ali se u planu direktno ne spominje nezavisnost.

Ahtisari je lidere albanske većine na Kosovu i političke čelnike u Beogradu pozvao na dodatne konsultacije, prije nego što finalnu verziju statusnog prijedloga preda Savjetu bezbjednosti UN na usvajanje.

Stejt Dipartment je Ahtisarijev plan ocijenio kao fer i izbalansiran. Beograd je inicijalno saopštio nezadovoljstvo prijedlogom koji bi Kosovu omnogućio bilo kakav vid državne nezavisnosti, dok kosovski predsjednik Fatmir Sejdiju, smatra da Ahtisarijev prijedlog upravo otvara put ka Kosova kao suverenoj državi.

XS
SM
MD
LG