Linkovi

Kako američka javnost prihvata raznolikost predsedničkih kandidata?


Prema ispitivanjima javnog mnjenja, dva vodeća pretendenta za predsedničku kandidaturu demokratske stranke su senatori Hilari Klinton i Afroamerikanac, Barak Obama, Analitičari smatraju da i guverner Nju Meksika, Bil Ričardson, inače hispanskog porekla, takodje ima dobre izglede.

Pre 20 godina Elen Malkolm je započela sa stvaranjem jedne političke mreže u Vašingtonu, pod nazivom «Emily's List», kako bi prikupila novac za žee kandidate za političke položaje iz redova demokratske stranke. Kako navodi, u to vreme niko nije ozbiljno shvatao žene u politici.

«Mislim da birači nisu znali kako da procene žene. Nisu imali sa kim da ih porede. Bilo je to vreme u kojem su preovladavali stereotipi.»

Otada, kaže Malkolm, birači su u mnogo većoj meri prihvatili ideju da biraju žene. Medjutim, sada «Emily's List» po prvi put podržava ženu koja se kandidovala za predsednički položaj – senatorku Hilari Klinton.

«Birači su se svakako navikli na žene kandidate i na to da one mogu dobro da obave posao kada su izabrane. Nadam se da će to novo poverenje u žene političare pomoći da senatorka Hilar Klinton, postane prva predsednica u istoriji SAD.»

Ankete pokazuju da je Hilari Klinton vodeći kandidat medju demokratama.

«Ušla sam u trku da bih pobedila i to je ono što nameravam da učinim,» kaže senatorka Klinton.

Medju kandidatima sa šansom za pobedu je i afroamerički senator Barak Obama. A tu je i guverner Nju Meksika hispanskog porekla Bil Riičardson.

«Naša reputacija u svetu je umanjena, naša ekonomija je zastala, a gradjanske vrednosti i uljudno ponašanje u vladi su nestali.»

Skot Kiter koordiniše ispitivanja javnog mnjenja u istraživačkom centru Pju u Vašingtonu.

«To zaista odražava sve veću raznolikost u društvu. Sa velikom imigracijom tokom poslednje dve decenije, rastom naše populacije i dolaskom mladjih generacija, ljudi sve više prihvataju i one koji se razlikuju od njih. To se prenosi i na politiku.»

Kiter kaže da su mnogi Amerikanci sada spremni da zanemare polnu ili rasnu pripadnost kada procenjuju sposobnost kandidata. Sa druge strane, analitičari ukazuju da predsednički kandidati neće biti u stanju da pobede ako pridobiju samo podršku manjinskiuh grupa. Jedan od primera je i hispanska populacija koja je manjinska grupa koja se najbrže uvećava u SAD. Stiven Hes, stručnjak za izbore u vašingtonskom institutu Brukings, medjutim, kaže da to možda neće biti od pomoći kandidaturi Bila Ričardsona.

«Za razliku od drugih manjinskih grupa, koje su manje-više opredeljene politički, na primer Afroamerkaca koji se uglavnom identifikuju sa demokratskom strankom, Hispanci su mnogo manje odredjeni.»

Stiven Hes takodje ukazuje da nije izvesno da će Barak Obama uspeti da dobije više glasova od senatorke Hilari Klinton u afroameričkoj zajednici, pošto ankete pokazuju da je ona veoma popularna medju Afroamerikancima.

«Barak Obama nije ponikao kao afroamerički lider, poput - na primer Džesija Džeksona ili Ala Šarptona, koji su zaista ostavili beleg kao lideri u svojoj zajednici, i iznosili zahteve ostatku društva u ime te zajednice. To svakako nije profil Obame.»

Hes navodi da je senator Obama razvio svoju karijeru kao i većina drugih političara - zastupajući interese stanovnika svoje države IIinoj, bez obzira na rasnu pripadnost.

XS
SM
MD
LG