Linkovi

Komitet za zaštitu novinara: Irak najopasnije mesto za novinare


Smrt 55 novinara prošle godine direktno je povezana sa njihovom profesijom, saopštio je Komitet za zaštitu novinara u svom godišnjem izveštaju.

U godišnjem izveštaju njujorškog Komiteta za zaštitu novinara, navodi se da je 55 novinara protekle godine ubijeno zato što su radili svoj posao. Uz to, organizacija istražuje još 27 smrtnih slučajeva kako bi utvrdila da li su povezani sa novinarskom profesijom. U izveštaju se ističe da j najopasnija zemlja za reportere prošle godine bio Irak, gde je ubijeno 32 novinara. Grupa ističe da su većina žrtava medju novinarima 2006. godine bili Iračani, a po prvi put je ubistvo, a ne unakrsna vatra, glavni uzrok smrti novinara. Broj žrtava je dvostruko manji od onog koji su prijavile druge grupe za zaštitu slobode medija. Izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara, Džoel Sajmon, prokomentarisao je neusaglašenost tih procena.

«Mi imamo veoma uzak pristup, jer želimo da smo sigurni da, kada odemo na sastanak sa vladinim zvaničnicima i kažemo da je neki novinar ubijen zbog njegovog ili njenog rada, tu tvrdnju možemo i da definitivno dokažemo našim istraživanjima.»

Sajmon dodaje da je grupa u svom izveštaju došla do sličnih zaključaka kao i druge organizacije kao što su Reporteri bez granica. On navodi Irak i Kinu kao primer gde se nalazi dve grupe prepliću.

«Kod nas možda postoje neslaganja oko odredjenih lokacija, ili broja uhapšenih novinara u Kini, ali se zato slažemo da je ta zemlja najveći svetski tamničar novinara. Kada je reč o broju ubijenih novinara u Iraku, u toj zemlji je izuzetno teško sprovesti istraživanje i ponekad dolazimo do različitih zaključaka, ali se slažemo da je Irak najopasnije mesto na svetu za novinare, da predstavlja rizik bez presedana.»

U izveštaju se ističe da je se u kineskim zatvorima nalazi 31 novinar, a više od polovine su reporteri na Internetu, što prema rečima Kristin Džons iz Komiteta za zaštitu novinara predstavlja zabrinjavajući presedan.

«Azija je postala surov probni poligon za Internet. Kineski izuzetno sofisticirani sistem kontrole Interneta postao je predmet zavisti zemalja kao što su Burma i Vijetnam, koje su pojačale svoje napore da kontrolišu politički sadržaj na mreži.»

Džons dodaje da Komitet za zaštitu novinara učestvuje u nastojanjima da se podstakne dijalog izmedju organizacija za ljudska prava i kompjuterskih kompanija koje prodaju Kini veći deo opreme koju Peking koristi da kontroliše pristup Internetu.


XS
SM
MD
LG