Linkovi

Da li Crna Gora treba da bude izuzeta iz tužbe za genocid?


Crnogorski predsjednik Filip Vujanović rekao je danas da je na Međunarodnom sudu pravde u Hagu da procijeni da li Crna Gora treba da bude izuzeta iz tužbe za genocid koju je Bosna i Hercegovina podnijela protiv bivše državne zajednice.

Vujanović je rekao da će sud procijeniti da li Crna Gora, koja nije sukcesor državne zajednice, treba da naslijedi i obaveze, ako već nije naslijedila prava.

»Ili je treba tretirati kao nekog ko je izgubio pasivnu legitimaciju i ko će biti ostavljen, ako bude pozitivan ishod te tužbe, dogovoru Srbije i Crne Gore kroz ono što je učešće Crne Gore u participiranju državne zajednice«, rekao je Vujanović Radiju Crne Gore.

On je kazao da je Crna Gora bila tužena zajedno sa Srbijom, u vremenu kada je postojala SRJ i da je u državnoj zajednici Srbija i Crna Gora ona ostala u tom postupku, što nije slučaj danas kada je Srbija naslijedila raniju državnu zajednicu i istovremeno postala sukcesor i prava i obaveza. Vujanović je podsjetio i da je iz Bosne dato pravno objašnjenje - da je Crna Gora, u vremenu podnošenja tužbe bila sa Srbijom u zajedničkoj državi, kao i u vremenu događaja koji su osnov naknade štete.

U slučaju da tužba, koju je BiH podnijela 1993. godine bude dokazana, očekuje se da odštetni zahtjev iznosi nekoliko milijardi USD. Crnogorski predsjednik Filip Vujanović očekuje da Crna Gora u aprilu bude primljena u članstvo Savjeta Evrope.

On je naveo da ga raduje što je kod parlamentarnih stranaka postignuta široka podrška principima koje je SE tražio za prijem Crne Gore u tu najstariju evropsku organizaciju. Vujanović je rekao da ne smatra da je SE pred Crnu Goru postavio neke uslove koji nisu zahtijevani od drugih država.

XS
SM
MD
LG