Linkovi

Ban Ki-Mun naišao na prvu prepreku u pokušaju da reformiše birokratiju UN


Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun naišao je na prvu prepreku u pokušaju da reformiše birokratiju Svjetske organizacije. Iz sjedišta UN na Ist Rivru javio se Piter Hajnlajn.

Nešto više od mjesec otkako je naslijedio Kofija Anana, Ban Ki-Mun se, kako to jedan diplomata reče, “prvi put našao na probi realnosti”.

Ban je u ponedjeljak od Generalne skupštine zatražio da brzo odobri njegov plan restrukturiranja odjeljenja za međunarodne mirovne misije i odjeljenja za razoružanje. Plan su podržali SAD, EU i Japan – zemlje koje finansiraju glavninu troškova Svjetske organizacije.

Međutim, prijedlog se nije svidio takozvanoj Grupi 77 država u razvoju, koja reprezentuje većinu članica Generalne skupštine – čak 133 od 192 zemlje. Predsjednik G-77, pakistanski ambasador, Munir Akram, kaže da nema potrebe za žurbom.

"Grupa 77 smatra da su potrebne otvorene konsultacije i da ne treba nametati rok za usvajanje tog prijedloga”.

Još jedan uticajan član G77 - Indija, poručila je preko ambasadora Nirupama Sena da su zemlje koje šalju svoje trupe u međunarodne mirovne misije zabrinute zbog predloženih promjena u komandnoj strukturi.

"Potrebna je šira diskusija o tome. Potrebno je da se u procesu posvetimo svim detaljima kako bi se očuvala jednistvena komanda mirovnim snagama na terenu.”

Pristup G-77 koja smatra da nema potrebe za žurbom, kada je riječ o reformi UN, samo obnavlja tenzije među bogatim i državama u razvoju. Njemački ambasador Tomas Matušek, koji reprezentuje EU, upozorio je da bi usporavanje procesa moglo da poremeti reformski poticaj novog generalnog sekretara.

"Ne smijemo dozvoliti da se proces zaustavi zbog tehničkih detalja, jer nas stvarni izazovi tek očekuju".

Vršilac družnosti američkog ambasadora, Alehandro Volf, smatra da je restruktuiranje – test Banove sposobnosti da riješi problem neefikasne birokratije UN.

"Njegova je obaveza da Sekretarijat učini odgovornim, efikasnim i transparentnim. On je za to odgovoran i moramo mu dati ovlaštenja da mijenja stvari i da implementira planirane reforme. Mi ćemo ga ocjenjivati shodno rezultatima”.

Israelski ambasador Den Gilerman dodaje da novi Generalni sekretar uči neke važne lekcije o potrebi da se unutranji otpor refomama mora prevazići.

"Ban Ki-Mun, koga veoma poštujem i koji je ovaj plan reformi pripremio precizno i sa velikom predanošću, sada vjerovatno shvata da je ovdje teško bilo šta promijeniti".

Niko još ne zna koliko će započeta debata o Banovom planu trajati, ni kakav će njen rezultat biti nakon pregovora. Budžetski odbor koji bi morao da odobri sve dodatne troškove, u svakom slučaju neće se sastajati prije marta.

XS
SM
MD
LG