Linkovi

Sutra u posetu Beogradu dolazi “evropska trojka”


Sutra u posetu Beogradu dolazi evropska trojka, a povod su aktuelne prilike u Srbiji nakon izbora, pitanje mogućeg skorog nastavka pregovora sa Briselom, te posebno, razmena mišljenja o predlogu specijalnog izaslanika Ahtisarija o rešavanju pitanja Kosova.

Pažljivo tempirana, sutrašna poseta najviših evropskih predstavnika Beogradu, među kojima će biti predsedavajući EU, šef nemačke diplomatije, Štajnmajer visoki predstavnik EU, Solana, komesar za proširnje, Ren, te visoki zvaničnik Portugala, narednog predsedavajućeg Unije, trebala bi da podvuče evropsku podršku konstruktivnom stavu srpske strane u završnici kosovskog procesa. Prema evropskim izvorima, tokom razgovora sa najvišim predstavnicima vlasti u Srbiji, naglasiće se i važnost skorog formiranja vlasti, sastavljene od koalicije demokratsih snaga, koje su dobile jasnu većinu glasova birača u Srbiji.

Evropljani, sa svoje strane, imaju šta da ponude - već narednog ponedeljka se u Briselu okupljaju ministri zemalja članica, koji bi, kako se očeuje, mogli da deblokiraju pregovore sa Beogradom, prekinute maja prošle godine. Prema trenutoj klimi u Briselu, za nastavak pregovora bi sada bila dovoljna želja demokratskih snaga u Srbiji da što pre oforme vladu kojoj će evropske integracije, te puna saradnja sa Hagom, biti u vrhu prioriteta. Od Beograda se, uz to, očekuje i konstruktivan odnos prema kosovskoj završnici, ukazuje šef Solaninog kabineta, Kristina Galjak:

"Postoje brojna saopštenja EU, uključujući i ono evropskih ministara od proslog meseca, koja kažu da će se o odnosima Srbije prema EU procenjivati i odlučivati u svetlu konstruktivnog stava prema rešavanju pitanja Kosova i pune saradnje sa Haškim sudom. To je za nas izuzetno važno pitanje, kojim će se, sasvim sigurno, baviti evropski ministri 12. februara, nakon posete trojke Beogradu".

Kada je reč o Kosovu, Evropljani u Beograd putuju uvereni, da Ahtisarijev plan nudi dobru osnovu za nastavak pregovora. Kako je u Briselu više puta naglašena međuzavisnost svih otvorenih pitanja, nije teško pretpostaviti da će jedan od ključnih elemenata odluke evropskih ministara o sudbini nastavka pregovora sa Beogradom biti poruke kakve, nakon susreta sa najvišim srpskim zvaničnicima, evropska trojka ponese kući.

XS
SM
MD
LG