Linkovi

Republikanci blokirali debatu o Bušovom planu za Irak


Demokrate ne odustaju od obećanja da će naći način da primoraju predsjednika Buša da promijeni politiku prema Iraku, ali su republikanci u Senatu privremeno uspjeli da blokiraju debatu o dokumentu kojim je trebalo da se izrazi protivljenje predsjednikovom novom planu za Irak. Demokrate imaju većinu u Kongresu, ali im republikanci pokazuju da to ne znači i da uvijek drže konce u svojim rukama.

U prvoj rundi ove političke debate republikanci su pobijedili. Koristeći se manjinskim pravom veta, senatski republikanci su odložili debatu o dvostranačkom prijedlogu rezolucije kojom se odbacivao Bušov plan za slanje dodatnih trupa u Irak.

Republikanci jednostavno kažu da žele da se raspravlja i o njihovim amandmanima i da im nije namjera da uguše debatu o predsjednikovom planu.

Vođa senatskih republikanaca, Mič Mekonel iz Kentakija, kaže da republikanci kao značajna manjina samo pokušavaju da obezbjede fer tretman. Mi želimo da raspravljamo. Spremni smo za diskusiju, ali ne po uslovima koji nam se diktiraju”, kaže Mekonel.

Demokratama je da bi spriječili manjinski veto bilo potrebno 60, a dobili su svega 49 od 100 mogućih glasova. Demokrate kažu da se rasprava neće odlagati u nedogled.

Vođa senatskih demokrata, Heri Rid iz Nevade, kaže da će Irak i dalje biti predmet rasprave u Senatu i da će se rasprava o situaciji u Iraku i Bušovoj startegiji sigurno nastaviti”.

Upravo je danas započeta rasprava predsjednikovog najnovijeg prijedloga budžetskog izdatka za sektor odbrane, "teškog" preko 640 milijardi dolara, nova šansa da zakonodavna većina nastavi polemiku o Iraku.

Jedan od njenih čelnika, predsjedavajući Odbora za budžet, senator Kent Konrad iz Sjeverne Dakote nazvao je Bušov budžetski prijedlog neiskrenim i nerealnim...

XS
SM
MD
LG