Linkovi

Škola nudi đacima priliku da razviju poštovanje prema ljudima drugih vera


Jedna jevrejska škola u Kaliforniji nudi đacima jedinstvenu priliku da razviju sklonost i poštovanje prema ljudima drugih vera. Nastavnici se nadaju da će zahvaljujući tom programu biti izgrađeni mostovi tolerancije među mladima i omogućeno bolje međusobno razumevanje.

Dečija saznaju istinu kroz okrutnu današnju stvarnost. Ali šta ako se nauče da prihvataju i tolerišu i žive zajedno uprkosrazlikama? Jevrejska škola «Moreša» u Okrugu Orandž u Kaliforniji, pokušava upravo to. Deca uče jedna o drugima i stvaraju sredinu bez sukoba, kaže direktorka škole Ivi Fajn.

«Ponekad, naročito posle napada jedanaestog-devetog, kao da postoji nekakav osećaj očaja i beznađa. Mi ne želimo da nam deca rastu kao odrasli koji tako osećaju», kaže ona.

Škola je zbog toga usmerila program tako da đaci uče da «duboko poštuju» ljude i «odaju priznanje» drugima i njihovim uverenjima. Ali umesto da uče o tome iz udžbenika, Ivi Fajn kaže da je odlučeno da se učionica seli tamo gde teško da je bila ikada ranije.

«Bili su zaista oduševljeni susretom sa drugom decom i učenjem različitih kultura i vera. Deca nemaju veze sa globalnim sukobima i mislim da bi – ako uspemo da im usadimo ovo seme razumevanja i građenja odnosa – ceo svet mogao da bude bolji i kada bi ljudi sa decom ovog uzrasta radili takve stvari, sve bi moglo da bude drugačije», kaže Iv Fajn.

A gde je bolje mesto za početak, od zbližavanja dece tri različite vere i porekla: muslimana, Jevreja i hrišćana. Đaci iz različitih škola se međusobno posećuju i upoznaju sa svojim navikama i običajima. Sama deca kažu da je to vrlo vaspitno.

«Naučio sam da muslim znači mir i da u arapskim zemljama ima manje muslimana nego u drugim delovima sveta i da su većina sasvim fini», kaže Džošua, dok njegova školska drugrica Marisa Hofman, kaže da većina stvari koje mislimo o drugima – nije tačna.

«To je zbog laži koje čujemo od drugih», kaže ona.

Direktor škole, Džeremi Kavalaro, kaže da su roditelji zapanjeni.

«Regovanje dece je bilo zaista neverovatno. Za njih je to bio još jedan običan dan, jer se ništa posebno nije dogodilo. Svi roditelji su pravili veliki događaj od toga, a deca su jednostavno uživala kao i sva deca. Rekla su da sad ima još više dece za igranje i da je to super», kaže Kavalaro, dok jedan od roditelja, Robin Hofman, objašnjava da su deca naučila da svi imaju neku knjigu koju poštuju, bilo da je to Kuran ili Biblija i da su shvatila da smo «svi jedna zajednica koja živi pod istim nebom i ima iste brige».

Ivi Fajn dodaje da se tu dobrim delom radi o rušenju barijera, ali da su odrasli shvatili da među decom ovog uzrasta te barijere ne postoje i da učitelji zapravo kroz obrazovanje grade mostove.

Mostove koji, kako ona kaže, moraju da se grade u ranoj mladosti. Škola je shvatila da ima odgovornost prema đacima i kaže da se nada da će uspeti da im usadi nešto što je najmoćnije od svega toga – a to je poštovanje, kaže Ketlin Kanter, članica školskog Upravnog odbora.

«Radi se o tome da nauče da razmišljaju, da nauče da integrišu našu veru i znanje i budu aktivni u svetu i da poštuju i tolerišu druge. Ako budemo u stanju da odgajimo građane i odrasle ljude koji su inteligentni i razmišljaju kritički i cene svakog u svetu, svet će biti bolji», kaže Ketlin Kanter.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG