Linkovi

Vizner: Srpske vlasti nameravaju da učestvuju u pregovorima u Beču


Američki izaslanik za pregovore o statusu Kosova Frenk Vizner izjavio je posle razgovora sa predsednikom Srbije i premijerom da pregovori o statusu Kosova treba da se završe što pre kako bi Kosovo moglo da gradi sopstvenu budućnost, kako bi se postavila osnova za veze između Srbije i Kosova po najvišim standardima, kako bi region krenuo napred a Srbija nastavila izgradnju partnerskih odnosa sa SAD i Evropskom unijom.

Vizner je na konferenciji za novinare rekao da su ga predsednik i premijer Srbije uveravali da je Beograd spreman da učestvuje u pregovorima o statusu Kosova 13. februara u Beču. A za predlog Martija Ahtisarija, američki zvaničnik je rekao da je istorijski dokument koji predstavlja osnovu za konačno rešenje pitanja Kosova i odgovara potrebama svih zajednica na Kosovu. Vizner nije želeo da komentariše da li će administracija u Vašingtonu podržati zahtev Beograda da se pregovori o Kosovu odlože do konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije i odbio je da spekuliše o konačnom statusu Kosova, ali je odbacio podelu kao moguće rešenje.

U razgovoru sa Frenkom Viznerom predsednik Srbije Boris Tadić ponovio je stav da je za Srbiju neprihvatljiva nezavisnost Kosova, kaže se u saopštenju iz predsednikovog kabineta i dodaje da je američkom zvaničniku preneto da je Srbija čvrsto opredeljena da se pregovori nastave i za stabilnost i mir u regionu. I premijer Vojislav Koštunica razgovarao je sa Frenkom Viznerom i tom prilikom, prema saopštenju njegovog kabineta, rekao da je za Srbiju predlog Martija Ahtisarija neprihvatljiv i da je za nastavak pregovora o statusu Kosova potrebno da se sazove Skupština Srbije. U međuvremenu Vlada je proglasila premijera Koštunicu nenadležnim za zastupanje državne politike Srbije. A predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je na konferenciji za novinare da se iz aneksa predloga Martija Ahtisarija vidi da postaje nezavisna država. Dinkić smatra da plan ne treba odbaciti već ga suštinski izmeniti, a stav G17 Plus je da treba ići u Beč i aktivno učestvovati u pregovorima.

XS
SM
MD
LG