Linkovi

Vizner: Albanci neće biti razočarani konačnim predlogom za Kosovo


Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za status Kosova Frenk Vizner kazao je da Albanci "neće biti razočarani" konačnim predlogom izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, koji će biti upućen Savetu bezbednosti.

"SAD veruju da je to odličan predlog koji zaslužuje punu podršku", rekao je Vizner posle sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdijuom i pregovaračkim timom Kosova.

Vizner je rekao i da će eventualni predlozi i sugestije kosovske strane biti uzeti u obzir na dodatnim konsultacijama koje će se 13. februara održati u Beču.

"Ahtisari je pozvao sve strane da dođu za pregovarački sto. Ako neko ne učestvuje to je njihova stvar. Ahtisari će biti tu i odrzaće sastanak", rekao je Vizner.

On je istakao da ne veruje da će Moskva biti protiv predloga rešenja statusa Kosova i dodao da će krajem nedelje posetiti Moskvu kako bi se sastao sa ruskim zvaničnicima.

Američki izaslanik razgovarao je i sa predsednikom Vlade Kosova Agimom Čekuom.

Sergej Lavrov: Ahtisarijev plan zavisi od Beograda i Prištine

Rusija i Evropska unija pozvale su Beograd i Prištinu da započnu pregovore o planu specijalnog izaslanika UN, Martija Ahtisarija. To je saopšteno u Moskvi posle susreta visokog predstavnika EU Havijera Solane i nemačkog ministra spoljnih posolova Frank-Valtera Štajnmajera sa šeform ruske diplomatije, Sergejom Lavrovom.

Na konferenciji za novinare, Lavrov je izjavio da bi Beograd i Priština trebalo da nadju rešenje za status Kosova prihvatljivo za obe strane, a Havijer Solana je pdržao taj stav. Solana je, kasnije, u intervjuu za radio “Eho Moskve”, izjavio da je zajednička pozicija Evropske unije i Rusije da jasno pozivaju Beograd i Prištinu da krenu u pregovore o planu Ahtisarija, dodavši da će u sredu u Beogradu razgovarati o tome sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

Po rečima Solane, najbolje rešenje za Kosovo bilo bi ono sa kojim bi mogle da se slože obe strane, a najbolja rezolucija Saveta bezbednosti UN bila bi ona koju bi prihatili i Beograd i Priština. “Potebna nam je nova rezolucija da bi se promenio status Kosova. Bilo bi mnogo bolje da ta nova rezolucija bude prihvaćena od obe strane. Ako to ne bude slučaj, to će biti rezolucija koju će im Savet bezbednosti nametnuti", rekao je Solana. Visoki predstavnik EU je izbegao da odgovori na pitanje da li je unija spremna da prizna nezavisnost Kosova, kao i šta traži od Rusije u rešavanju tog problema.

Predsednik Srbije Boris Tadić u Beču 13. februara?

Većina učesnika konsultacija kod predsednika Srbije Borisa Tadića danas se složila da bi Tadić trebalo da otputuje u Beč 13. februara i prenese da Srbija ne može da odgovori na predlog Martija Ahtisarija dok se o tom dokumentu ne odredi Skupština Srbije. Učesnici konsultacija preneli su novinarima da je na sastanku postignuta skoro jednoglasna saglasnost da što pre treba konstituisati Skupštinu Srbije koja će razmatrati predlog Martija Ahtisarija. Novi saziv parlamenta će, ocenjno je, zauzeti stav o tom dokumentu, odobriti platformu za dalje pregovore i odlučiti o pregovaračkom timu.

Potpredsednik DSS Vladeta Janković rekao je da Skupština mora da se upozna sa Ahtisarijevim predlogom, navodeći da, ukoliko ne može da se konstituiše novi saziv, treba da se što pre sastane stari saziv parlamenta. On je rekao da je na sastanku postignut visok nivo saglasnosti da se Skupština konstituiše.

Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić rekao je da je stav te stranke da pregovora u Beču ne može da bude jer nema ko da pregovara. Nikolić je poručio da u Beč, treba da ode Tadić i da traži da se pregovori prekinu dok Srbija ne formira skupštinu, vladu i
pregovarački tim.

Suzana Grubješić iz G17 plus rekla je novinarima da je postignut visok stepen saglasnosti oko koraka koje treba preduzeti a to su konstituisanje Skupštine, usvajanje platforme za pregovore i formiranje pregovaračkog tima.

Predstavnik koalicije okupljene oko LDP Žarko Korać rekao je da je stav te koalicije da treba obavezno učestvovati u pregovaračkom procesu i ocenio da onaj ko neće da pregovara u stvari neće da preuzme odgovornost. Konsultacijama koje su trajale od 13 do 16 časova prisustvovali su predstavnici svih parlamentarnih stranaka izuzev Koalicije Albanaca Preševske doline, koji su imali ranije preuzete obaveze i u pisanoj formi su poslali svoje stavove.

Na današnjem sastanku Srpsku radikalnu stranku predstavljao je zamenik predsednika Tomislav Nikolić, Demokratsku stranku Srbije Slobodan Samardžić i Vladeta Janković, a njenog koalicionog partnera Novu Srbiju predsednik Izvršnog odbora Miroslav Markićević. Na sastanku su bili i zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović, lider G17 plus Mlađan Dinkić i funkcioner Suzana Grubješić i predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. U Predsedništvu su bili i dvojica predstavnika koalicije LDP-SDU-GSS-LSV - predsednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać i potpredsednik LDP-a Nenad Milić, kao i predstavnici manjinskiih partija - Šandor Egereši u ime Saveza vojvođanskih Mađara, Bajram Omeragić u ime Liste za Sandžak, kao i predsednici Romske partije Srđan Šajn i Unije Roma Srbije Rajko Djurić.

XS
SM
MD
LG