Linkovi

Lider Hamasa treba sutra da se sastane sa Abasom u Saudijskoj Arabiji


Proterani politički lider Hamasa, Halid Mašal, treba sutra da se sastane sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Saudijskoj Arabiji, u pokušaju da izmire razlike u gledištima i obustave frakcijske sukobe koji su, od decembra odneli preko 80 palestinskih života. U razgovoru sa novinarima u sedištu u Damasku, Mašal je rekao da pregovori u Meki ne smeju da propadnu.

Halid Mašal je pozvao na uzdržanost Hamasa i rivalskog Fataha kako bi prestalo palestinsko krvoproliće. To bi, rekao je on, trebalo da bude sačuvano za bitke protiv Izraela:

Mašal je apelovao za uspostavljanje stalnog prekida vatre dve frakcije, koji bi išao dalje od sadašnjeg krhkog prekida vatre. Dajemo sve od sebe da obustavimo sukobe, rekao je on, dodavši da se ne sme dopustiti da sastanak u Meki ne uspe. Mašal i njegov rival iz frakcije Fatah, predsednik Mahmud Abas, održali su pošlog meseca razgovore u Damasku, ali nisu uspeli da postignu sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva kao preduslov za okončanje nasilja. Zategnutost izmedju islamističkog Hamasa i sekularnog Fataha je u porastu od kako je Hamas osvojio većinu u parlamentu na izborima pre godinu dana. To je Hamasu dalo kontrolu nad vladom, koja nije uspela efikasno da upravlja pošto se suočila sa medjunarodnim sankcijama zbog odbijanja da odbaci nasilje i prizna Izrael.

Sjedinjene Države, Evropska unija i Izrael smatraju Hamas terorističkom organizacijom, dok Hamas ističe da vodi legitimnu borbu protiv izraelske okupacije. Izmedju boraca Hamasa i Fataha je bilo sporadičnih konfrontacija još od izbora, ali su sukobi postali sve ozbiljniji. Više od 80 Palestinaca je poginulo u borbama u Gazi od decembra meseca, kad su propali razgovori o formiranju vlade nacionalnog jedinstva i kada je Abas apelovao za održavanje novih izbora. U govoru održanom u Damasku, Mašal je optužio Izrael i Sjedinjene Države da eksploatišu razlike u gledištima izmedju palestinskih frakcija i odbacio nastojanja Sjedinjenih Država da ojačaju snage lojalne predsedniku Abasu:

Mašal je rekao da će to mešanje iz inostranstva samo doneti nestabilnost i krvoproliće i dodao da će palestinski narod to odbaciti. On je istakao kako i dalje gaji optimizam da u Meki može biti postignut sporazum. Isto gledište je u Gazi izrazio i palestinski premijer, Ismail Hanije, koji će takodje učestvovati na razgovorima o izmirenju.

XS
SM
MD
LG