Linkovi

U bombaškim napadima i oružanim sukobima u Bagdadu ubijeno najmanje 24 ljudi


Američka vojska u Iraku saopštila je da su četiri američka helikoptera koji su se srušili u protekle dve nedelje izgleda bili oboreni neprijateljskom vatrom. Portparol, general-major Vilijam Kolins, rekao je novinarima da je istraga u toku i da je američka vojska već izmenila način na koji koristi helikoptere. Grupa od ukupno 21-og pripadnika oružanih snaga i privatnih kontraktora stradala je u pomenutim incidentima. U medjuvremenu, iračka policija je saopštila da je u današnjim bombaškim napadima i oružanm sukobima u Bagdadu ubijeno najmanje 24 ljudi. Kako navode policijski izvori, strahuje se da bi broj nastradalih u tom napadu mogao da bude veći. Dva pripadnika iračkog ministarstva za socijalna pitanja ubijeni su kada s nepoznate naoružane osobe otvorile vatru na autobus u kojem su se nalazili. U tom incidentu u istočnom delu iračkog glavnog grada ranjene su tri osobe. U eksploziji bombe postavljene nedaleko od policijske patrole u Kesri, na istoku grada, poginula su četiri policajca. Od jutros je ođeknula još jedna bomba nedaleko od ambasade Irana u Bagdadu. U eksploziji je poginuo jedan prolaznik i tri osobe su ranjene. Poslednji napadi dogodili su se dan nakon što je u eksploziji kamiona bombe na pijaci u Bagdadu ubijeno 135 osoba i najmanje 300 ranjeno.

Polovina iračkih bombaša stiže preko Sirije

Iračka vlada saopštila je danas da je polovina sunitskih ekstremista, odgovornih za bombaške napade u Iraku, u zemlju stigla preko susedne Sirije.

"Imamo potvrdu da je 50 odsto tih ubica koji sebe nazivaju arapskim džihadistima došlo preko sirijske granice", rekao je Al-Arabija portparol iračke vlade Ali al-Dabah.

Kako je rekao, na to "Sirija zatvara oči".

"I danas ćemo ponoviti ono što smo ranije govorili, da smo suočeni sa jednim krvavim i bolnim danom u Iraku zato što Sirija ne kontroliše ozbiljno svoje granice", rekao je portparol.

SAD i irački zvaničnici dugo već optužuju susedne zemlje, najviše Siriju i Iran, da ne uspevaju da zaustave islamske esktremiste da pređu u Irak. Zvaničnici SAD i Iraka tvrde da većina pobunjenika u Iraku, koji stoje iza nasilja u toj zemlji, uopšte nisu Iračani.

XS
SM
MD
LG