Linkovi

Ministarska "trojka" Evropske unije traži u Moskvi konstruktivan stav o Kosovu


Ministarska "trojka" Evropske unije, na čelu sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom, otputovaće sutra u Moskvu, u nastojanju da Rusiju pridobije za "veoma konstruktivno postupanje" oko rešavanja statusa Kosova "pre nego što dođe do odluke u Savetu bezbednosti UN". Moskva je, uoči izbora u Srbiji, ponovila stav da su "sve mogućnosti na stolu, uključujući veto", jer je za satus Kosova jedino prihvatljivo rešenje pregovorima i uz nagodbu i saglasnost i Beograda i Prištine.

Pouzdani evropski diplomatski izvori su rekli da je tada u Moskvi zvaničniku EU Štefanu Leneu rečeno da je Rusija za nastavak tesnih konsultacija s Briselom, ali da bi veoma nepovoljne posledice imao pokušaj nametnutog rešenja za Srbiju. Rusija je zato za snažne pregovore, konsultacije srpske i albanske strane na temelju plana izaslanika UN Martija Ahtisarija. Ali, tvrde diplomatski izvori, Moskva je dala do znanja da će sveukupni ruski interesi biti takođe presudni za konačan stav o Kosovu.

Praktično sve članice EU smatraju da evropska misija na Kosovu nije moguća bez "međunarodne pravne osnove", a to je jedino nova rezolucija Saveta bezbednosti o statusu pokrajine, za šta je nužna saglasnost Rusije i Kine, koja je stavila do znanja da će postupiti onako kako to učini i Moskva. Visoki predstavnik EU Havijer Solana naročito poslednjih meseci uporno traži saglasnost unutar evropskih partnera o rešenju za Kosovo.

Solani je to izuzetno stalo jer njegov glavni "resor" unutar EU, evropska bezbednosna i odbrambena politika, treba da na Kosovu ima glavne nadležnosti u sklopu evropske i međunarodne misije. SAD, s čijim najvišim zvaničnima je Solana u januaru u velikoj meri usaglasio poglede na mogući rasplet statusa Kosova i politike prema Srbiji, kako su to preneli njegovi saradnici, voljne su i zanteresovane da EU preuzme budući međunarodni nadzor nad Kosovom, jer je Amerika veoma zaokupljena kriznim žarištima na Bliskom i Srednjem Istoku.

Planira se da EU tu misiju od UNMIK-a počne da preuzima već u martu, ali pod uslovom da je na vidiku rešenje za status Kosova. Solana je, kao i neke članice EU, bio protiv odluke evropskog komesara Olija Rena da se sredinom prošle godine obustave pregovori o pridruživanju sa Srbijom, jer je smatrao da se time sužava manevarski prostor EU za pomoć demokratskim snagama i upliv na Srbiju u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova. Ren se sada, naročito posle izbora u Srbiji, zalaže za obnovu pregovora o pridruživanju s Beogradom, s tim da se nova, očekivano proevropska vlada Srbije, jasno izjasni da će rešiti pitanje saradnje s Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG