Linkovi

Različlita mišljenja o planu predsednika Buša da uputi dodatne američke snage u Irak


U nastupima u jučerašnjim programima američkih tv mreža članovi Senata izneli su različlita mišljenja o planu predsednika Buša da uputi dodatne američke snage u Irak. Očekuje se da će Senat ove nedelje razmotriti predlog neobavezujuće rezolucije protiv tog plana.

Medju pristalicama predsednikovog plana je republikanski senator Lindzi Grejem, koji je u programu tv mreže Foks rekao a smatra da bi dodatne trupe u Iraku mogle da pruže «dramatičnu pomoć».

«Vojna komponenta tog plana značila bi da bi dodatnih 17 i po hiljada trupa u Bagdadu udvostručilo naš borbeni potencijal i omogućilo da se zadrži kontrola nad delovima grada koji su očišćeni od pobunjenika. To mi daje nadu da bi plan mogao da uspe.»

Republikanski senator Džon Mekejn izneo je slično gledište, rekavši da su SAD već platile visoku cenu za neuspelu politiku i de ne mogu sebi da priušte dodatne neuspehe. On je pri tom napravio poredjenje sa ratom u Bosni i Hercegovini.

«Ne možemo da dozvolimo krvoproliće u Bagdadu koje bi bilo daleko gore od Srebrenice. Tada bismo morali da se vratimo, pošto bi se umešali Iranci, suniti, a možda i Turska, ukoliko Kurdi proglase nezavisnost. To će biti haotična situacija koja nije u našem nacionalnom interesu.»

Medjutim, u istom programu mreže ABC, republikanski senator Čak Hejgel izneo je suprotno gledište, rekavši da smatra da američke snage ne mogu da presudjuju u sektaškom sukobu.

«Ono što bismo mogli i što bi trebalo da radimo je ono što smo u stanju da postignemo. Ne možemo da izmenimo ishod u Iraku time što ćemo poslati američke trupe u središte gradjanskog rata.»

Umesto toga, senator Hegel kaže da je jedna od ideja sadržana u predlogu rezolucije, koji će razmotriti Senat, da se američke snage povuku iz gradova, gde je sektaško nasilje naročito intenzivno, u pogranična područja i da štite teritorijalni integritet Iraka. Demokratski senator Dajen Fajnstajn rekla je u programu mreže CNN da povećanje američkih snaga u Iraku nije rešenje.

«Mislim da je upućivanje američke vojske kao jedino rešenje velika greška. Umesto toga potrebna je energična i postojana diplomatija kojoj nikad nismo pribegli u regionu. Morate da pregovarate sa Iranom i Sirijom, kao i sa sunitskim zemljama. Rešenje može da bude jedino političko,» naglasila je senator Fajnstajn, primetivši da i ako Senat usvoji neobavezujuću rezoluciju protiv plana to neće sprečiti predsednika Buša da ga sprovede. To bi ipak pokazalo, rekla je senator Fajnstajn, da je većina u Senatu protiv pravca kojim predsednik vodi zemlju.

XS
SM
MD
LG