Linkovi

Vodeći nemački mediji: Ahtisarijevo rešenje trenutno jedino moguće


Vodeći nemački mediji u današnjim komentarima povodom juče objavljenog plana izaslanika UN Martija Ahtisarija za budući status Kosova navode da rešenje koje je ponuđeno nije idealno, ali da je u ovom trenutku jedino moguće, jer se zasniva na faktičkoj situaciji u regionu. Istovremeno se navodi da će još dugi niz godina Kosovo ostati težak problem za međunarodnu zajednicu.

"Frankfurter algemajne cajung" smatra de su Ahtisarijeve preporuke, koliko god Srbima bilo teško da ih podnesu, zapravo blagoslov za njihovu zemlju. One Srbiju mogu da oslobode tereta koji ekonomski ne može i politički ne želi da nosi. Istovremeno plan vodi računa o opravdanim interesima srpske manjine i pravoslavne crkve na Kosovu. Ahtisarijev plan za Kosovo sadrži sve elemente za svrsishodno prevazilaženje sukoba za koji ne postoji idealno rešenje", piše "Frankfurter algemajne".

Švajcarski list na nemačkom jeziku "Noje cirher cajtung" piše da je razumljivo da Beogradu teško pada mogućnost da izgubi suverenitet nad delom teritorije, ali da ograničen suverenitet Kosova nema alternative.

"Kako Beograd želi da ikada još kontroliše granice Kosova? Ko to treba da sprovede? Kako Beograd želi da povrati politički uticaj na Kosovu? Kao i prilikom pregovora u Dejtonu, sila faktičkog stanja nameće rešenja, ma kako nezadovoljavajuća ona bila", podseća NZZ.

List smatra da Beograd svojom politikom opstrukcije samo sebi šteti, jer "tako dolazi u opasnost da opet bude izolovan, što bi bila istinska katastrofa". Švajcarski dnevnik navodi da, s obzirom na rešenja o širokim pravima srpske manjine koja sadrži Ahtisarijev plan, sve upućuju na to da će se desiti ono što je Zapad oduvek želeo da spreči, naime podela Kosova. Jer, "srpski sever će de fakto ostati suveren, što znači da Beograd ima razloga da bude zadovoljan".

"Ali, Kosovo ekonomski, politički i socijalno nije u dobrom stanju. Sa nezavisnošću svakako neće sve postati bolje. No, sa tim onda ne mora da se muči Beograd, nego Zapad, od čije pomoći pokrajina ionako zavisi. Kosovo će i u budućnosti ostati težak teret", zaključuje "Noje cirher cajtung".

"Frankfurter rundšau" smatra da su neosnovana dva ključna argumenta koja navode protivnici nezavisnosti Kosova: da je ovo rešenje ponižavajuće za Srbiju i da će, ako kosovski Albanci dobiju nezavisnost, to uskoro tražiti i drugi. Ako je povreda nacionalnog osećanja teža od interesa dva miliona ljudi, onda je problem samo to nacionalno osećanja. Pri tome nije važno ko ima pravo ili ko dobija, Albanci ili Srbi. Ako se Srbi na Kosovu pomire sa svojim statusom u albanskom okruženju, to će dugoročno biti najbolja zaštita", smatra "Rundšau".

List takođe navodi da niko ne mora da se plaši da će Kosovo biti presedan, jer "nijedna nacionalna grupa ne počinje ustanak zato što ne sme niti od njega odustaje kad joj se pročitaju paragrafi međunarodnog prava".

"Rundšau" na kraju piše da je "bilo šta je bilo i da se više ništa ne može retroaktivno da se izmeni" i da zato "treba priznati ponuđeno rešenje".

XS
SM
MD
LG