Linkovi

"Kvartet" bez sporazuma o direktnim razgovorima sa Sirijom i Hamasom


Strane “Kvarteta” SAD, Rusija, EU i UN bile su jedinstvene u osudi nedavnog bliskoistočnog nasilja i podršci susreta američkog državnog sekretara Kondalize Rajs sa izraelskim i palestinskim liderima. Medjutim, došlo je do neslaganja medju partnerima o načinu obnavljanja zastalog regionalnog mirovnog procesa.

Ruski ministar inostranih poslova jasno je stavio do znanja da Siriju ne bi trebalo isključiti iz dijaloga. SAD su izbegavale kontakte sa Sirijom na visokom nivou već skoro četiri godine zbog, kako tvrde američki funkcioneri, izmedju ostalog, podrške Damaska palestinskim estremistima, uključujući Hamas i postojanog mešanja u unutrašnje poslove Libana.

Medjutim, na zajedničkoj konferenciji na kraju sastanka “Kvarteta”, Lavrov je branio kontakte Moskve sa Sirijom i Hamasom, koje je “Kvartet” isključio iz mirovnog procesa zbog njihovog odbijanja da prihvati pravo Izraela na postojanje. Lavrov je rekao da je ruska diplomatija sa Sirijom pomogla da se omogući sastanak palestinskog predsednika Mahmuda Abasa sa liderom Hamasa u Siriji Haledom Mešalom, koji je doveo do primirja medju palestinskim frakcijama.


Državni sekretar Rajs je branila američki pristup prema Siriji rekavši da Vašington nije prekinuo sve kontakte sa vladom u Damasku, koja, kako ona tvrdi, bez sumnje zna šta treba da učini da bi bila pozitivan faktor u regionu.

Siriji nisu potrebne SAD da joj kažu šta bi mogla da učini da bi bila faktor stabilizacije. Nadam se da će Damask igrati pozitivnu, a ne negativnu ulogu.”

Nemački ministar inostranih poslova, Frank-Valter Štajnmajer, čija vlada trenutno predsedava Evropskom unijom, izgleda da je zauzela neutralan stav. Štajnmajer, koji je posetio Damask u decembru, rekao je da je to učnio da bi direktno preneo sirijskim liderima evropsku zabrinutost zbog njihovog ponašanja.

Mi se zalažemo za sveobuhvatnu mirovnu soluciju na Bliskom istoku, a to znači da ćemo morati da angažujemo i druge partnere, pored Izraela i Palestinaca. Mi smatramo da Sirija mora da jasno stavi do znanja da je spremna da se konstruktivno angažuje u mirovnom procesu.”

Štajnmajer je rekao da su se partneri u “Kvartetu” saglasili da se ponovo sastanu, nakon susreta sekretara Rajs sa palestinskim predsednikom Abasom i izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, koji će bio održan sredinom ovog meseca.

XS
SM
MD
LG