Linkovi

Predrag Mitrović primio delegaciju američkog Ministarstva odbrane


Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Predrag Mitrović sa saradnicima primio je delegaciju američkog Ministarstva odbrane, Međunarodnog programa za neširenje oružja za masovno uništenje. Delegaciju američkog Ministarstva odbrane činili su visoki predstavnici tog Ministarstva, a organizator posjete je Ambasada SAD-a u Podgorici.

Iako sa sastanka nije izdato najavljeno saopštenje za javnost, direktor Uprave za sprječavanje pranja novca Predrag Mitrović medijima je rekao da je Uprava postala stablna i dobro organizovana institucija, koja implementira Zakon o sprječavanju pranja novca, kao i njegovu dopunu koja se odnosi na sprječavanje finansiranja terorizma. Dokaz za to su rezultati postignuti u relativno kratkom vremenu postojanja Uprave. Ti napori i rezultati su i međunarodno verifikovani prijemom u punopravno članstvo Egmont grupe, svjetske asocijacije finansijskih obavještajnih službi..."

Istovremeno, podgorička policija objavila je da je uhapsila četiri ruska državljanina, koje sumnjiči za pranje novca, odosno 2,5 miliona EUR.

Listu Vijesti je iz izvora bliskog istrazi rečeno da se uhapšeni Rusi sumnjiče da su u proteklih nekoliko mjeseci na organizovan način, osnivanjem fiktivnih preduzeća i transferima novca preko nekih stranih firmi pokušali da legalizuju oko 2,5 miliona EUR, za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih aktivnosti.

List Republika je objavila da se osnovano sumnja da je Rusima na račun jedne od podgoričkih banaka više puta uplaćivan veći iznos novca iz stranih banaka.

Novac su, kako je objasnio sagovornik lista iz policije, pokušali da operu kupovinom nekretnina na crnogorskom primorju, a predmet istrage biće i porijeklo novca koji je stizao na njihove račune. Slučaj vodi specijalni tužilac za organizovani kriminal Stojanka Radović. To je drugi slučaj u posljednjih mjesec i po u kojem su ruski državljani osumnjičeni za pranje novca.


XS
SM
MD
LG