Linkovi

Nemačka pozvala Beograd i Prištinu da pokažu smisao za kompromis


Nemačka je danas, kao predsedavajuća EU, pozvala Beograd i Prištinu da se, posle današnje posete Martija Ahtisarija i upoznavanja sa njegovim predlogom statusa Kosova, ponašaju odgovorno i da pokažu smisao za kompromis.

„Predsedništvo EU podržava nameru Martija Ahtisarija da u nedeljama koje slede posle predaje statusnog predloga, a na bazi ponudjenog, vodi pregovore sa i izmedju dve strane“, stoji u sapštenju koje je danas izdalo Ministarstvo inostranih poslova nemačke, kao predsedavajuće EU. Beogradu i Prištini upućen je „izričit poziv da se u te razgovore uključe ozbiljno i bez ograda“.

„Pri tome se od obe strane traže svest o odgovornosti, fleksibilnost i smisao za realističan kompromis“, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je „predsedništvo EU uvereno da će statusno rešenje za Kosovo dati odlučujući doprinos regionalnoj stabilnosti“.

„Pored toga statusno rešenje je značajan korak na putu približavanja Srbije, Kosova i čitavog regiona evropskim i evroatlantskim strukturama“, ističe se u saopštenju.

Ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je ove nedelje već izrazio spremnost EU da se nakon postizanja rešenja za Kosovo, jače angažuje u regionu. Na jednoj bezbednosnoj konferenciji u Berlinu Steinmeier je, posle konkretnih predloga posrednika UN, najavio „nove inicijative EU“.

U sklopu rešavanja kosovskog pitanja treba posmatrati i najavljena putovanja Štajnmajera sa trojkom EU, 5. februara u Moskvu i 7. februara u Beograd. Pored nemačkog šefa diplomatije trojku čine opunomoćenik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Javier Solana i komesarka EU za spoljnu politiku Benita Ferero-Valdner.

Prilikom posete Beogradu EU-trojka namerava, kako je u Berlinu već najavio Štajnmajer, da osnaži evropsku perspektivu koja se pruža Srbiji. Jer, kako je naveo ministar, „Srbija je kao najveća zemlja na zapadnom Balkanu značajan nosilac regionalne stabilnosti“.

XS
SM
MD
LG