Linkovi

Mekormak: Ohrabrujemo specijalnog izaslanika Ahtisarija da brzo završi svoj posao


SAD su saopštile da je novoobjavljeni plan izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisarija fer i uravnotežen i apelovale na Beograd i Prištinu da rade na postizanju konačnog rešenja. Američki državni sekretar Kondiliza Rajs konsultovala se danas sa svojim evropskim kolegama o sledećim koracima u statusnom procesu.

SAD su oduvek podržavale misiju Martija Ahtisarija i danas su mu u pismenom saopštenju izrazile zahvalnost za uloženi trud, a sve ostale angažovane strane -- uključujući i vladu Srbije -- pozvale da konstruktivno saradjuju sa izaslanikom UN u nastojanjima da se dodje do konačnog rešenja.

U saopštenju portparola Državnog sekretarijata, Šona Mekormika, ocenjeno je da je Ahtisarijev plan fer i uravnotežen i da predstavlja osnovu za stabilno, napredno i multietničko Kosovo. Dodaje se da će odredbe plana o zaštiti prava svih gradjana unaprediti demokratski razvoj Kosova. Takodje je rečeno da SAD podstiču Marija Ahtisarija da uskoro obavi svoj posao kako bi Kosovo i čitav region konačno mogli da se jasno okrenu budućnosti.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs vodila je nezvačine razgovore o Ahtisarijevom planu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom čija vlada deli nezadovoljstvo Srbije u pogledu ptencijalne nezavisnosti Kosova. Sekretarka Rajs se o tom pitanju danas takodje konsultovala sa nemačkim ministrom inostranih poslova Frankom-Valterom Štajnmajerom koji se, kao i ministar Lavrov, nalazi u Vašingtonu radi sastanka medjunarodne ”četvroke“ o Bliskom istoku.

Portparol Stejt dipartmenta, Šon Mekormak, rekao je novinarima da su SAD spremne da pomognu u konačnom naporu za postizanje kosovskog rešenja uključenjem diplomatskog tima na čijem se čelu nalaze specijalni američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner, pomoćnik državnog sekretara Danijel Frid, državni podsekretar Nikolas Berns i -- ako to bude potrebno -- državni sekretar Kondoliza Rajs.

“Tu smo, sastavni smo deo Kontakt grupe za Kosovo. Tako i ostaje. Ambasador Vizner i pomoćnik državnog sekretara Den Frid radiće na tom pitanju. Nikolas Berns je vrlo angažovan, a po potrebi, uključiće se i državni sekretar da bi se pitanje rešilo. Ne očekuje da će put ka rešenju biti lak. Kada to u završnici bude potrebno, biće tu i Kondoliza Raj.“

Mekormak je dodao da će konačni status Kosova morati da se raspravi u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija pošto je pokrajina pod protektoratom svetske organizacije već sedam godina.

SAD nisu javno podržale ni jednu konkretnu formulu za konačni status Kosova. Zvaničnici Srbije, koji su u više navrata izrazili mišljenje da Vašington podršava nezavisnost pokrajine, nadaju se da će u Moskvi naći saveznika koji će u Savetu bezbednosti blokirati nezavisnost Kosova.

Prema Ahtisarijevom planu, Kosovo bi dobilo mnoge ingerencije zasebne države, uključujući pravo da se pridruži medjunarodnim organizacijama, ali u planu se ne pominje reč nezavisnost.

XS
SM
MD
LG