Linkovi

EU pozvala SAD da smanje subvencije svojim poljoprivrednicima


Portparol Evropske komisije rekao je, komentarišući predlog budžeta američkog sekretarijata za poljoprivredu, u kojem se predvidja smanjenje subvencija od 18 milijardi dolara tokom narednih pet godina, da bi to smanjenje trebalo da bude veće ukoliko Sjedinjene Države žele da se nastave zastali pregovori o svetskoj trgovini u okviru takozvane runde iz Dohe.

U medjuvremenu, u izveštaju američko sekretarijata za ekonomiju navodi se da je štednja u Sjedinjenim Državama pala na najniži nivo u više od 70 godina - minus jedan odsto, pošto su Amerikanci prošle godine potrošili više nego što su zaradili. To je najniža stopa štednje još od 1933. godine za vreme velike ekonomske krize. U celoj istoriji SAD, stopa štednje bila je negativna samo četiri godine, uključujući i 2006.

Sa druge strane, naftna kompanija Ekson-Mobil ostvarila je prošle godine rekordni profit medju američkim kompanijama od preko 39 milijardi dolara, čime je oborila i sopstveni rekord od preko 36 milijardi dolara prethodne, 2005. Holandska kompanija Rojal Dač Šel takodje je postavila sopstveni rekord profitom od preko 25 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG