Linkovi

EU: Podrška Ahtisarijevim naporima da se nadje prihvatljivo rešenje


Najviši zvaničnici EU i NATO su danas reagovali na objavljivanje predloga izaslanika Ahtisaija o rešavanju pitanja Kosova - svim reakcijama je zajednička podrška Ahtisarijevim naporima da se nadje rešenje prihvatljivo za obe strane, kao i poziv da se, na osnovi predloga, nadje zajednički jezik Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik EU, Havijer Solana, je izbegao u svojoj pisanoj poruci povodom objavljivanja predoga specijalnog izaslanika Ahtisarija da se odredi prema samom sadržaju predloga- umesto toga, on pozdravlja napor bivšeg finskog predsednika uložen u traženje rešenja. Snažno ohrabruje i Beograd i Prištinu da se se, sajedno sa izaslanikom Ahtisarijem, uključe u traženje kompromisnog rešenja, zasnovanog na realističnom pristupu pregovarača. Sličnog je naglaska i poruka evropskog komesara za proširenje, Oli Rena- i on daje punu podršku Ahtisarijevoj želji da, nakon prezentacije predloga, dve strane uključi u "ozbiljan i intenzivan posao", kako bi se došlo do održivog sporazuma. Komesar Ren ne propušta ni ovu priliku da naglasi i Beogradu i Prištini - Unija je odlučna da celom regionu osigura evropsku budućnost.

I nemačko predsedništvo EU ukazuje da će konačno rešenje statusa Kosova, kada se do njega dodje, biti od presudne važnosti za trajnu stabilnost celog balkanskog regiona.

Iz sedišta Alijanse u Briselu je danas upućena poruka koju potpisuje generalni sekretar Jap de Hop Shefer- on je uveren da je sa današnjim danom Kosovo ušlo u novu fazu, time što je izaslanik Ahtisari prezentovao, ukazuje Shefer, "put napred", dajući perspektivu bolje i sigurnije budućnosti za celi region.

Generalni sekretar NATO je podvukao i jasnu perspektivu za balkanski prostor integracije u evro-atlantske strukture- medjutim, sada, tokom ovog vrlo osetljivog perioda je posebno vazno da se obe strane ponašaju i deluju odgovorno, upozorava Sheffer. On obećava da će vojni savez nastaviti sa svojom zadaćom na terenu tokom i nakon procesa odredjivanja konačnog statusa Kosova. KFOR će žestoko da odgovori na sve pokušaje da se nasiljem omete aktuelni politički proces, poručuje se iz štaba Alijanse u Briselu.

Aleksejev: Rešenje kosovskog problema samo uz kompromis

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev izjavio je danas da je Moskva uverena da je konačno rešavanje kosovskog problema, uključujući i status, moguće na osnovu uzajamnog kompromisa obe strane i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Ruska strana polazi od toga da predlozi specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija moraju biti usmereni na postizanje kompromisne odluke, koja je prihvatljiva i za Beograd i za Prištinu, i na osnovu rezolucije 1244".

Aleksejev je istakao da će Rusija sačuvati aktivnu ulogu u pronalaženju rešenja problema.

"Što se tiče daljih koraka, mi se zalažemo za konstruktivni rad o suštini problema, bez uspostavljanja veštačkih rokova", dodao je ruski ambasador u Beogradu.

Artemije: Lene mi je rekao da će Srbi biti zaštićeni

Vladika raško-prizrenski Artemije izjavio je danas da mu je zvaničnik Evropske unije Štefan Lene predočio plan Martija Ahtisarija za status Kosova i rekao da će Srbi biti zaštićeni, ali u nezavisnom Kosovu. Vladika Artemije, koji je danas završio višednevne susrete s čelnicima Evropske unije i NATO, podvukao je da je Leneu stavio do znanja da "Srbi i Srbija neće prihvatiti nezavinost Kosova", već će to "doživeti kao okupaciju koja će kratko trajati".

"Mi nismo za podelu Kosova, jer je Kosovo srce Srbije", istakao je vladika Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

On je rekao da su Srbi spremni za kompromis i dodao: "Ne želimo da vladamo Albancima. Ali ni da ostanemo bez naše teritorije".

"Mi nećemo ratovati - ne možemo voditi rat protiv NATO. Ni 1999. nismo ratovali, nego su nas bombardovali", naglasio je vladika Artemije na konferenciji za štampu. On je objasnio da se sa Leneom i drugim sagovornicima u EU sastao jer su oni "želeli da čuju naš stav o kosovskom pitanju, ali nisu bili spremni da ga prihvate".

Vladika Artemija je rekao da ni Srbi ne mogu da prihvate "njihov stav", a posebno ne "stavove Štefana Lenea koji nam je predstavio Ahtisarijev plan za status Kosova".

"Lene je rekao da će Srbi biti zaštićeni i da će im biti bolje, ali da će to biti u nezavisnom Kosovu", kazao je vladika Artemije i dodao da "oni nama u takvom Kosovu obećavaju brda i doline, posebne uslove, zaštitu. Ali ja sam se naslušao tokom ovih godina takvih obećanja i nijedno od njih nije održano".

Francuska podržava Ahtisarija i ohrabruje obe strane

Francuska je danas podržala predlog budućeg statusa Kosova koji je izaslanik UN Marti Ahtisari predstavio Beogradu i Prištini, i pozvala obe strane da se konstruktivno angažuju na pronalaženju rešenja, saopšteno je u Parizu.

Kako je objavljeno na sajtu francuskog ministarstva inostranih poslova, zvanični Pariz je podržao Ahtisarijev predlog za Kosovo, uz ocenu da je on "uravnotežen" i da je cilj potizanje "demokratskog, multietničkog Kosova u kojem se poštuju prava manjina".

" Zaista ohrabrujemo strane da se konstruktivno angažuju" i da nastoje da postignu "sporazum koji će biti zadovoljavajući i koji će uzeti u obzir težnje stanovnika Kosova, ali i neophodnost dobre zaštite manjina i njihovih prava", navodi se na sajtu francuskog ministarstva.

XS
SM
MD
LG