Linkovi

Di Karlo: Ovo je veoma teška, izuzetno bolna situacija za Srbiju i Kosovo


Vašington smatra da je predlog specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija za status Kosova izbalansiran, i da sadrži niz kompromisa, istakla je u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike zamenica pomoćnika američkog državnog sekretara, Rozmari Di Karlo. Ona ističe da predlog ima ultimativni legitimitet.

Di Karlo: Mi izuzetno cenimo napore predsednika Ahtisarija u izradi nacrta sveobuhvatnog rešenja za status Kosova. Verujemo da je ovaj dokument fer i izbalansiran, on predstavlja rezultat više od godine rada i pregovora sa Beogradom i Prištinom. Predsednik Ahtisari je pokušao da prebrodi jaz dve strane u nizu pitanja, i verujemo da je izašao sa nizom predloga koji će u značajnoj meri poboljšati zaštitu kosovskih Srba i manjina, i značajno unaprediti stabilnost u regionu. Verujemo da dokument sadrži dosta kompromisa, nijedna strana neće biti zadovoljna svim elementima, ali predsednik Ahtisari se veoma potrudio da bude pravičan I pruži dokument koji će obezbediti dugoročnou stabilnost I evroatlantsku integraciju regiona.

Glas Amerike: Pogledajmo reakcije iz Beograda. Predsednik Boris Tadić rekao je da Ahtisarijev plan utire put nezavisnosti Kosova koja je za Srbiju neprihvatljiva, dok je premijer Koštunica, koji se nije sastao sa Ahtisarijem, ocenio da je taj plan “nelegitiman”. Kako vi vidite te reakcije?

Di Karlo: Pre svega, ovaj predlog je rezultat procesa Ujedinjenih nacija, koji je predvidjen rezolucijom Saveta bezbednosti 1244 koja je jednoglasno usvojena 1999. I ima ultimativni legitimitet, jer je to proces koji su UN odobrile i kojim su rukovodile. Što se tiče ishoda pregovora, dve strane sada treba da se konsultuju sa Ahtisarijem i mi ih pozivamo da konstruktivno saradjuju sa njim, da ponude svoje komentare o dokumentu koji je predložio. Znam da je on pravičan čovek, i da će pažljivo saslušati njihove stavove i sigurno će u odgovarajućem trenutku izaći sa daljim preporukama u tom procesu.

Glas Amerike: Šta bi se dogodilo ako Beograd odbije da učestvuje u daljim konsultacijama i u potpunosti odbaci Ahtisarijev plan?

Di Karlo: Svakako se nadam da će Beograd učestvovati, njegovi pregovarači su učestvovali u ranijim razgovorima, kao što znate Ahtisari je rešio da ne izlazi sa planom pre parlamentarnih izbora u Srbiji. Njihovi rezultati su sada verifikovani, i kao što je obećao u novembru, on je bez daljeg odlaganja otišao sa planom u Beograd i Prištinu posle izbora. Nadam se da će Beograd učestvovati, izuzetno je važno za budućnost Srbije, i za sve koji žive na Kosovu, a posebno kosovske Srbe, da Beograd učestvuje u daljim razgovorima.

Glas Amerike: Pregovore komplikuje činjenica da srpska vlada nije formirana a tu je i platforma Demokratske stranke Srbije o pregovorima za formiranje vlade…

Di Karlo: Ovo je veoma teška, izuzetno bolna situacija za Srbiju i Kosovo. Nažalost, okolnosti u kojima se danas nalazimo su nasledje Miloševićeve ere. Ono što danas vidimo, Kosovo pod administracijom UN je rezultat katastrofalne politike 90-ih. Ta politika je gotova. To je prošlost. Sadašnja vlada vodi sasvim drugačiju politiku, politiku evro-atlantskih integracija što mi pozdravljamo. I želimo da saradujemo i budemo partner sa Srbijom, koja je danas članica Parnterstva za mir. Nažalost, srpski lideri moraju da reše nasledje prošlosti, i to je suština kosovskog procesa. Što se tiče platforme stranke srpskog premijera, žalim zbog pristupa koji je tu zauzet, mislim da je izuzetno važno za Srbiju i sve u regionu da imaju dobre medjusobne odnose, i dobre odnose sa nama. Ponavljam da je ovo proces koji predvode UN i koji ima podršku medjunarodne zajednice i Kontakt grupe, zato sam pomalo zbunjena tim pristupom.

XS
SM
MD
LG