Linkovi

Kalifornija će možda zabraniti sijalice sa užarenim vlaknom


Američka država Kalifornija poznata je po najstrožijim zakonima o zaštiti prirode. Na primer, ni u jednoj drugoj državi Amerike ne postoje tako strogi propisi o dozvoljenom oslobadjanju gasova iz automobilskih motora.

Kako izgleda, Kalifornija bi uskoro mogla da zabrani upotrebu klasičnih sijalica sa usijanim vlaknom. Pronadjene još pre 125 godina, takve sijalice troše 95 odsto energije na zagrevanje, a svega 5 odsto na emitovanje svetlosti.

Drugim rečima, sijalica od sto vati mnogo više služi kao sušara za mrtve mušice u lusteru nego što osvetljava sobu. Član skupštine države Kalifornije, Lojd Levin, predlaže da se klasične sijalice zamene kompaktnim fluorescentnim sijalicama, koje za istu količinu svetla troše svega 25 odsto energije klasične sijalice, a pri tom odaju 70 odsto manje toplote.

Praktično rečeno, kompaktna fluorescentna sijalica od 20 vati daje istu količinu svetla kao klasična od 75 vati, a traje 13 puta duže. Od prve pojave na tržištu, osamdesetih godina, fluorescentne sijalice neprestano se usavršavaju, a njihova cena opada. Za razliku od fluo-cevi, sijalicama nisu potrebni prigušnica i starter, i mogu da se uvrnu u obično sijalično grlo.

Proizvode se u nekoliko različitih vrsta bele boje. Godišnja ušteda po domaćinstvu mogla bi da bude izmedju 40 i 50 dolara. Ali nije sve u tome. Štedljivije sijalice znatno bi smanjile opterećenje električne mreže, a samim tim i oslobadjanje štetnih gasova iz termoelektrana.

XS
SM
MD
LG